Ableton film over Pantha du Prince & The Bell Laboratory

Van carillon naar multimediaconcert

Muzieknieuws 30-04-2014 07:15

'Gebruik techniek niet altijd zoals die bedoeld is', aldus Hendrik Weber alias Pantha du Prince in de videodocumentaire die Ableton maakte over zijn project met The Bell Laboratory uit Noorwegen. In drie video's wordt de samenwerking uiteengezet en de rol van Ableton Live daarin uit de doeken gedaan.

In de videodocumentaire wordt Pantha du Prince gevolgd in het proces van voorbereiding van een concert in het Londense Barbican Centre, waar ze In C van de Amerikaanse minimal music componist Terry Riley zulen uitvoeren. De dj/producer nodigde daartoe de Noorse slagwerkgroep The Bell Laboratory uit samen te werken. Ook zijn waren geïnteresseerd in sounds van carillons en de samples van diverse grote en mobiele carillons worden tijdens het concert ingezet. 

Bekijk de kwartier durende videodocumentaire over de 'making of'.  

 

In onderstaande video gaat Pantha du Prince gedetailleerd in op de live setup die hij gebruikt in het project.
 


Bekijk hier de akoestische instrumenten van slagwerkgroep The Bell Laboratory.
 


 

Zoals in de videodocumentaire wordt aangegeven maakte Pantha de Prince voordat het 'In C'-project van start ging met The Bell Laboratory het album Elements of Light.

De dj/producer gaat hier op een logische manier van de minimal techno van zijn eerdere platen naar een soort dansbare neo-klassiek. De vijfdelige symfonie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Noorse dirigent en componist Lars Petter Hagen. Elements of Light wwordt live uitgevoerd op een 64-delig carillon in een intrigerende performance. Het resultaat is een passend eerbetoon aan de mystiek die rond dit oude, religieuze instrument hangt. Naast het carillon wordt er gebruik gemaakt van een groot aantal buisklokken, marimba’s, xylofoons, bekkens en andere percussie-elementen.

 

‘Elements of Light’ is in wezen een symfonie in vijf delen – de tracks ‘Wave’, ‘Particle’,‘Photon’, ‘Spectral Split’ en ‘Quantum’ – voor elektronica en beiaard. 

 

Het album werd opgenomen met Ableton Live, zowel voor de elektronische soudns als voor de processing van akoestische percussie.  

 

Luister hier naar het album Elements of Light. 

 

Of klik hier om op Spotify te luisteren
 

Lees ook het blog over dit project op de site van Ableton. Klik hier

zoeken
zoeken