Kraftwerk Catalogue 3D concerten in Paradiso

Acht avonden achter elkaar, elke avond één album

Muzieknieuws 09-09-2014 22:18

Aanstaande zaterdag 13 september begint de voorverkoop voor de acht concerten op rij die het legendarische Kraftwerk in januari komt geven in Paradiso, Amsterdam. Elke avond wordt één album live gebracht, in chronologische volgorde.

Wie in de jaren zeventig de magie van Kraftwerk live heeft ondervonden zal 13 september scherp achter de computer plaatsnemen om kaarten te bestellen voor de acht ‘3D-concerten’ die het kwartet in Paradiso gaat geven in januari: elke avond wordt één album live gebracht, in chronologische volgorde, te beginnen 16 januari met het epische Autobahn (1974) en 23 januari afsluitend met Tour de France (2003).

 

Ralf Hütter
Maar ook de huidige generatie muzikanten, actief in de elektronische muziek, zullen watertanden. Want Kraftwerk, dat waren de pioniers, zonder wie de muziekwereld er nu heel anders uitgezien zou hebben. Oprichters Florian Schneider en Ralf Hütter lopen inmiddels tegen de zeventig. Schneider is in 2008 vertrokken, Hütter leidt het kwartet nu, met daarin verder Fritz Hilpert, Henning Schmitz en Falk Grieffenhagen. 

 

Moog
Natuurlijk heeft Kraftwerk in de loop van haar 44-jarig bestaan altijd actuele gear gebruikt. Autobahn werd gemaakt met Minimoog, ARP Odyssey, een Farfisa Rhythm Unit 10 en een custom made vocoder. In de jaren tachtig was het de Linn Drum en de Prophet 5 die hun geluid vormden. Live in de jaren negentig werd een enorme batterij gear gebruikt, van Nord Lead 2, Kawai, Quasimidi, Waldorf en Doepfer synths tot Akai samplers en allerlei randapparatuur.

 

Laptops
Maar ook Kraftwerk ontkomt niet aan laptops. Hütter beaamt dat ze licht reizen tegenwoordig: ‘Kraftwerk is een soort space lab geworden: we kunnen overal landen, zolang we maar projectors en schermen tot onze beschikking krijgen.’ Geen vrachtwagens vol gear meer dus, voor de heren.

 

Sinds 2012
Hun ‘Catalogue’-concerten spelen ze sinds 2012 om de paar maanden, steeds in een andere stad. In mei was het de beurt aan Wenen. Aanstaande januari staat Amsterdam op de rol. We gaan de magie herbeleven.
 

 

 

Concertdata Paradiso Amsterdam 2015

vrijdag 16 januari: Autobahn (1974)

zaterdag 17 januari - Radio-Activity (1975) 

zondag 18 januari - Trans Europe Express (1977) 

maandag 19 januari - The Man-Machine (1978) 

dinsdag 20 januari -  Computer World (1981) 

woensdag 21 januari - Techno Pop (1986) 

donderdag 22 januari - The Mix (1991) 

vrijdag 23 januari - Tour De France (2003)

 

Tickets zijn te bestellen bij Ticketmaster. Klik hier

 
 

Impressie van een 3D Catalogue-concert Düsseldorf 2013
 

 

 

Aardig BBC item uit 2009 over Kraftwerk
 

 

 

The beginnings. Het eerste Kraftwerk-concert dat op video is vastgelegd. Live Rockpalast 1970

 

 

 

zoeken
zoeken