Gibson vraagt faillissementsbescherming aan. En is vooralsnog uit het slop

Herstructurering rond de core business van muziekinstrumenten

Muzieknieuws 01-05-2018 16:23

Het al langere tijd in financieel zwaar weer verkerende Gibson heeft vandaag faillissementsbescherming aangevraagd. Hiermee hoopt het bedrijf tijd te winnen om een herstructurering door te voeren die Gibson weer financieel gezond moet maken. Een kapitaalinjectie van 135 miljoen dollar zal daarbij helpen.

“De afgelopen 12 maanden hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt door middel van een operationele herstructurering”, zegt Gibson CEO Henry Juszkiewicz in een verklaring, die vandaag, 1 mei 2018, ook aan alle werknemers is gestuurd. Gibson zal zich opnieuw richten op zijn core business van muziekinstrumenten, wat “naar onze overtuiging zal zorgen voor de stabiliteit van het bedrijf op lange termijn en een goede financiële gezondheid”, aldus Juszkiewicz.

Gibson gaat door met het maken, ontwerpen en verkopen van muziekinstrumenten en pro audio apparatuur, niet alleen van Gibson en Epiphone maar ook van andere merken die het bedrijf bezit zoals Dobro, KRK en Cerwin Vega.

Consumentenelektronica exit
Gibson Innovations echter, de divisie waarin consumentenelektronicamerken als Philips en Onkyo zijn ondergebracht, zal worden geliquideerd. Volgens velen is de expansie buiten de gitaarindustrie van de afgelopen jaren een van de belangrijkste redenen waarom het nu zo slecht gaat met Gibson.  

Chapter 11
Faillissementsbescherming (Chapter 11 zoals het in de Amerikaanse wet wordt genoemd) houdt in dat schuldeisers tijdelijk niet het faillissement van een bedrijf in problemen kunnen aanvragen. Op die manier wordt tijd gewonnen om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Gibson wordt daarin geholpen door een kapitaalinjectie van 135 miljoen dollar, waarmee het de lopende kosten voorlopig kan dekken. 

520 miljoen dollar schuld
Het afgelopen half jaar waren er steeds meer aanwijzingen dat het zakelijk gezien niet goed ging met Gibson. In oktober 2017 werd bekend dat de Amerikaanse gitaarbouwer de fabriek in Memphis (waar de (semi-)hollowbodygitaren gemaakt worden) te koop had gezet en omkeek naar een kleiner onderkomen. Nadat eerder in augustus bekend was geworden dat Gibsons schuld was opgelopen tot 520 miljoen dollar versterkte dit het beeld dat het bedrijf in financieel zwaar weer terecht was gekomen. De laatste tijd is de geruchtenstroom dat het bedrijf in serieuze problemen zit alleen maar sterker geworden.

Feit is dat het bedrijf vóór 23 juli een schuld van 325 miljoen dollar moet voldoen. Als dat niet lukt komt er nog een bedrag van 145 miljoen bovenop. 

Oorzaken 
Hoe is Gibson in deze situatie terechtgekomen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Sommigen wijten de teruggang aan de verminderde populariteit van de gitaar: de jeugd zou liever muziek maken met de computer en nieuwe gitaarhelden moeten met een lichtje gezocht worden. Maar daar zouden alle gitaarfabrikanten dan in gelijke mate last van moeten hebben, en dat is niet zo.

Anderen menen dat Gibson de afgelopen jaren een slecht beleid heeft gevoerd en verkeerde keuzes heeft gemaakt. Het bedrijf zocht expansie buiten de gitaarindustrie en kocht bedrijven als Philips, Tascam, Cakewalk (inmiddels weer verkocht), Onkyo en Wurlitzer. Gibson zou hierdoor zijn aandacht te veel versnipperd hebben en niet bij zijn ‘leest’ van gitaarbouwer zijn gebleven.

Wat de gitaren zelf betreft probeerde men allerlei gezochte innovaties als automatische stemmechanieken door te voeren, die niet aansloegen. Daarbij komt dat Gibson vanwege die stemmechanieken ook nog eens een rpoces aan de broek krijgt, zo bleek vorige week.

Detailhandel
Ook vonden veel gitaristen Gibsons gewoon te duur. Het bedrijf maakte zich met zijn dwingende regels ten aanzien van winkeliers bovendien niet erg populair in de detailhandel en maakte raadselachtige marketingkeuzes. 

Henry Juszkiewicz (foto) is ondertussen strijdbaar en wijt de huidige situatie aan problemen met de detailhandel en “puristen die in de jaren vijftig zijn blijven hangen”. Maar om een faillissement te voorkomen zal hij volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s toch een herstructurering moeten doorvoeren. Volgens de kredietbeoordelaar is Gibsons core business stabiel en gezond, maar moeten wel de boeken in balans gebracht worden. Het is dus de bedoeling dat dat nu gaat gebeuren met de faillisementsbeschrerming, die het bedrijf lucht geeft. 

China? 
Maar zelfs als het bedrijf kopje ondergaat, is het merk Gibson zo sterk dat er zich ongetwijfeld kopers zullen aandienen. Vlak Chinese investeerders niet uit, bijvoorbeeld. Daarom verwachten wij ook in de toekomst nog overal Les Pauls, SG’s, ES-335’s, J-45’s en wat er nog aan nieuwe modellen mag komen, te zien met het trotse logo van Gibson op de kop. 

door Co Koenen, Steven Faber, Erk Willemsen en Chris Dekker

Gibson Room in Amsterdam 

zoeken
zoeken