Musikmesse & Prolight+Sound 2015 - Verslag Dag 1

Zynaptic, Nord, Lauten Audio, Steinberg, Tascam, Novation, Vermona, Korg en veel Roland nieuws

Merknieuws 16-04-2015 13:04

De redactie van Interface speurt in Frankfurt op de jaarlijkse Musikmesse & Prolight+Sound rond naar nieuwe producten. Tijdens de Messe zal Interface je vanaf de beurs van dag tot dag op de hoogte houden van de spannendste nieuwtjes. In dit artikel lees je wat wij op de eerste dag tegenkwamen.

Bekijk de andere twee afleveringen over de nieuwe producten:

Deel 2   deel 3

 

 

Roland JD-XA

De JD-XA was natuurlijk een van de opwindenste items in Frankfurt. Deze synth bevat een viervoudig multitimbraal analoog deel met twee oscillatoren per stem en een viervoudig, 64 stemmig digitaal deel met SuperNATURAL techniek en talloze effecten. Beide delen kunnen gescheiden of interactief gebruikt worden. Je kunt ze layeren, de digitale golfvormen door het analoge filter halen of de analoge audio door de digitale effecten. Er is een 16 spoors sequencer ingebouwd met acht sporen voor de JD-Xa zelf en acht voor extrerne klankgeneratoren. 

Meer info en video's

 

 

 

 

 

 

 

Roland AIRA System-1m 'Modular for the masses'

Maar Roland had meer. Wat dacht je van de digitale AIRA System-1m modular. Hierin wordt Roland's Aira Plug-out techniek – de System-1- gecombineerd met CV/Gate functies in een module die als standalone tabletop of als rackmodule te gebruiken is. Je kunt hem bespelen via midi of CV/gate en met de verlichte kleur-gecodeerde patchpunten kun je naar hartelust experimenteren met sounds en de System-1M integreren met andere cv/gate apparatuur. Als klankgenerator kun je behalve de ingebouwde System-1 engine ook andere AIRA plug-outs gebruiken (SH-101 en Promars) Hij heeft 19 cv/gate en audio patchpunten (semi-modulair), oscillatoren met zes golfvormen, een externe audio input, 12 en 24 db filters plus een high-pass filter, ingebouwde effecten en een 24 bit 96 kHz audio interface. Hij gaat 599,- Euro kosten. 

meer info

 

 

 

 

 

Roland CV/Gate Eurorack effecten

Roland presenteerde zes kleine digitale effectunits in het Eurorack formaat die ook als tabletop units kunnen worden gebruikt. Ze hebben allemaal ingebouwde patchpunten en CV/Gate inputs. Via een iOS/Mac/Windows app kun je ze naar keuze herprogrammeren via de usb aansluiting. Bitrazer is een bit/samplecrusher met een cut-off filter, Demora een delay, Scooper een loop recorder met Scatter effect en Torcido is een distortion. Ze gaan 299 Euro per stuk kosten.

meer info

 

Roland System-500

Tja, en Roland is nog niet klaar want ze kondigden de System-500 volledig analoge modulaire synth in Eurorack formaat, ontwikkeld samen met Malekko Heavy Industries aan. Het systeem is geinspireerd door de 100m en 700 modulars van Roland uit de jaren 80. Daar moeten we wel nog even op wachten tot het derde kwartaal van 2015.

meer info

 

 

 

 

 

Zynaptiq Unmix::Drums

Unmix::Drums is een plug-in waarmee je het volume van drums in een mix kunt verhogen of verlagen. De drums zou je met 18 dB kunnen versterken of vrijwel helemaal weghalen. Ideaal voor het bewerken van loops, voor het veranderen van de mixbalans van een eindmix, als drum killswitch of als alternatief voor een eq. Unmix::Drums heeft een M/S stand en er is een limiter ingebouwd. Hij werkt op stereo en mono bestanden met maximale samplerate van 192 kHz en is verkrijgbaar als vst/au/rtas en aax plug-in voor Mac en Windows.

Meer info

 

 

Nord Stage 2 EX piano's

De Stage lijn is uitgebreid met drie modellen met 88 gewogen, 76 licht-gewogen en een 73 toetsen half-gewogen model. Verder zijn ze identiek met 1 GB geheugen voor de Nord Piano Library. De nieuwe factory bank bevat 5 vleugels, 7 uprights, 11 e-piano's, clavinet, clavecimbel en o.m. Strings, choir en folk instrumenten.

Meer info

 

 

 

Lauten Audio Eden

Eden ofwel LT-386 is een buizen condensatormic met keuze uit drie klankkleuren; Forward, Neutral en Gentle, drie richtingskarakteristieken en een high-pass filter. Deze mic met vintage karakter is het nieuwe topmodel van Lauten en kost dan ook 4000 Dollar.

Meer info

 

 

Steinberg Cubase Elements 8

De instapversie van Cubase, Cubase Elements is nu ook geupdate naar versie 8. Deze versie heeft nieuwe sounds en effecten, maar ook het programma zelf is aangepast; Intstrument-rack en MediaBay kun je nu 'docken', de Inspector ziet er overzichtelijker uit en de Plug-in Manager werd verbeterd. Asio-Guard 2 zorgt voor lage letency en de Channel strip heeft een verbeterde eq.

Meer info

 

 

Tascam US-20×20

De US-20×20 usb 3.0 audio interface biedt 20 in- en uitgangen, waarvan 8 analoog met mic pre-amp, twee analoog TRS en een coax en optische sp-dif. Verder heeft ie midi en wordclock. Er is een ingebouwde dsp met eq, compressor en galm voor elk kanaal. De maximale samplerate is 192 kHz maar dan biedt ie 12 in- en uitgangen. Behalve als usb audio interface voor Windows, Mac en iOS is ie ook als standalone microfoon pre-amp of mixer bruikbaar.

Meer info

 

Tascam TM-80

De TM-80 is een betaalbare condensator mic met cardioïde richtingskarakteristiek die voor vocals en akoestische instrumenten bruikbaar is. Bij het ontwerp is gestreefd naar een laag ruisniveau en minimale vervorming. Als fantoomvoeding kun je alles tussen de 9 en 48 Volt gebruiken. Je krijgt er een deskstand, shockmount en kabel bij.

Meer info

 

 

 

 

Tascam DP-24SD

De DP-24SD is een 24 sporen, 24 bit/48 kHz portastudio met acht xlr lijn/mic inputs met fantoomvoeding en een gitaaringang. Elk kanaal heeft zijn eigen fader en gainknop, maar de eq afdeling en effectsends moet je aan een kanaal toewijzen. Hij heeft een ingebouwde effectprocessor en twee analoge sends. Als opnamemedium worden SD cards gebruikt, waarvan je de inhoud via usb 2.0 naar je computer kunt sturen.

Meer info

 

Novation komt met MK2 versies van diverse controllers waaronder de Launchpad Mini MK2. Deze is kleiner dan de eerste versie, maar heeft nog steeds 64 mini-pads die diverse kleuren kunnen aannemen. De MK2 is ideaal in combinatie met Ableton Live, maar werkt nu ook naadloos samen met FL Studio.

Ook de Launchkey 25, 49 en 61 en de Launchkey Mini zijn nu verkrijgbaar in een mk2 uitvoering. De Launchkeys hebben nieuwe draaiknoppen gekregen en een ander uiterlijk.

Meer info

 

 

 

 

Korg Havian 30

De Havian 30 is een 128 stemmige digitale piano met 88 gewogen toetsen. Er zitten 950 editeerbare klanken in, waarvan 420 uit de PA serie en hij heeft een 5" touchscreen en ingebouwde versterker en luidsprekers.

Meer info

 

 

 

 

Vermona 14

De Vermona 14 is een monofone analoge synth die al op de NAMM gepreviewed werd. Hij is gebaseerd op de Mono Lancet en heeft twee oscillatoren met sinus, blokgolf en zaagtand, en twee suboscillatoren en natuurlijk een resonerend low-pass filter met 3 curves. Twee envelopes en een lfo zorgen voor leven in de brouwerij. Behalve midi aansluitingen heeft de Vermona 14 ook CV en Gate outputs.

Meer info

zoeken
zoeken