Reaper daw gaat naar 5.0

Cockos introduceert met Reaper 5.0 een belangrijke nieuwe versie

Merknieuws 19-10-2015 08:25

Reaper is een misschien nog niet zo bekende, maar sterk aan populariteit winnende digital audio-, midi- en video workstation voor Windows en Mac (en via Wine ook onder Linux).

De belangrijkste verbeteringen zijn: ondersteuning van vst3 met sample-nauwkeurige automatisering, ook voor het speciale effectprotocol JSFX. Met Control Grouping kun je nu vca-faders aanmaken, waarmee groepen faders kunnen worden bestuurd en geautomatiseerd.

 

Ondersteuning voor video is verder ontwikkeld, waarbij de importfunctie fundamenteel is verbeterd. Je kunt niet alleen video afspelen om er frame-nauwkeurig audio of midi bij te maken, maar Reaper ondersteunt nu ook een aantal basisbewerkingen van de video zelf op verschillende tracks, en kan het uiteindelijke resultaat als video met audio renderen. Je Youtube-video kan dus helemaal in Reaper worden gemonteerd.

 

Verder zijn de audio-effectmogelijkheden uitgebreid, vooral met automatisering voor effecten die op specifieke takes worden toegepast, dus niet voor een hele track. Je kunt in de Reaper interface scripts programmeren; LUA, EEL en Python worden ondersteund. Reaper wordt geleverd met een flink aantal scripts voor macro’s en een ongelooflijk aantal plug-ins die op deze manier zijn geprogrammeerd.

 

De grafische vormgeving is onder handen genomen met een nieuw grafisch thema. Er waren al diverse skins voor Reaper verkrijgbaar, en nu kun je ze ook zelf ontwerpen. In de 64-bitversie van Reaper zie je zowel alle 64- als 32-bits plug-ins op je systeem. De metronoom is uitgebreid, waarbij eigen ritmische patronen kunnen worden ingevoerd. De prijs van Reaper blijft laag. Voor een persoonlijke en ‘small business’-licentie (winst tot 20.000 dollar) betaal je $ 60,-, waarbij updates inbegrepen zijn tot versie 6.99.

 

Cockos online, www.reaper.fm

 

 

zoeken
zoeken