Midi is dertig! Bekijk hier de videoreportage van het NAMM-panel

Of eenendertig. Het is maar hoe je het bekijkt.

xtra 01-03-2013 13:02

Op de afgelopen NAMM show werd in ieder geval de dertigste verjaardag gevierd van het midi-protocol, dat met gemak op acht A4’tjes past en dat de muziekwereld voorgoed heeft veranderd. Tijdens NAMM was er een panel waarin een aantal hotshots plaatsnam om de ins en outs van midi door te nemen, met Alan Parsons, Tom Oberheim, Dave Smith, Jordan Rudess, George Duke en Craig Anderton.


Onze collega's van Future Music filmden het 30 jaar midipanel op NAMM 2013. Anderhalf uur interessante videofootage! Verderop in dit artikel vind je de tekst die Interface-hoofdredacteur Jean-Louis Gayet schreef naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Midi. 
 

 

Het was al op de NAMM van 1981 dat Dave Smith en Chet Wood, beide van Sequential Circuits, hun eerste voorstel deden om een standaard te creëren voor het aansturen van synthesizers. Zij legden hun plan op tafel voor een panel van fabrikanten, verzameld in de MMA (Midi Manufacturers Association), die er net als zij op gebrand waren om gedoe als met de analoge aansturing te voorkomen. Bij de analoge aansturing waren er ongeveer net zoveel protocollen als fabrikanten…


Het eerste voorstel voor midi behelsde een 19,2kHz interface, die een ¼” jack gebruikte en de naam ‘Universal Synthesizer Interface’ droeg. Na heel wat discussie kwam de MMA op de NAMM van 1982 tot een definitieve keuze: de naam van het protocol werd veranderd in Musical Instrument Digital Interface (midi) en de jackplug werd vervangen door een 5-pins dinplug (waarbij slechts drie pinnen in gebruik waren). De transmissiesnelheid werd opgevoerd tot 31,25kHz (voor die tijd behoorlijk hoog), en aan de circuitingang werd een opto-isolator toegevoegd (tegen kortsluiting). Midi was geboren; de fabrikanten konden aan de slag.

 

Dertig jaar geleden, op de NAMM show van 1983, werd het midiprotocol voor het eerst gedemonstreerd. Het beurspubliek zag een Sequential Circuits Prophet 600 en een Roland JX3P, die verbonden waren met twee midikabels. Als je speelde op het toetsenbord van de een, kon je de andere aansturen en vice versa, en het was nog polifonisch ook. Nu, dertig jaar later, is midi nog altijd de kern van de muziektechniek; is het niet in duidelijk zichtbare hardwarevorm, dan is het wel in de software van je daw en je plug-ins. Hardware-controllers die momenteel hot zijn, werken allemaal dankzij midi.

 

In al die jaren is midi nauwelijks veranderd – de compatibiliteit is 100% gebleven – maar wel uitgegroeid met meer mogelijkheden, zoals sample dump, midi time code, midi machine control, midi over usb, et cetera. Dat midi zo’n succes is geworden, komt ongetwijfeld door de lage kosten (een midi-interface is samen te stellen uit off the shelf-componenten van 1 dollar), en het feit dat het protocol makkelijk uit te breiden bleek met mogelijkheden die destijds niet te voorzien waren.

 

Voor de toekomst is de MMA bezig met midi-HD, oftewel midi high resolution. Wij willen immers allemaal meer kanalen, grotere resoluties en nieuwe messages. Probleem is alleen wel dat de MMA al jaren met dit thema bezig is, zonder dat het erg opschiet… Nieuwe protocollen als copperlan of osc (Open Sound Control) bieden al oplossingen, terwijl de MMA nog aan het bakkeleien is over de datum van de volgende vergadering. Hopelijk grijpen de verenigde ‘midimakers’ deze feestelijke terugblik aan om hun blik voorvarend op de toekomst te richten. (Jean-Louis Gayet > jean-louis@interface.nl)

 

www.midi.org

 

zoeken
zoeken