Mic voor zang- en buitenopnamen
gepubliceerd op: 07-11-2016 | Auteur: Bart Groenlof
© 2016 Interface.nl Auteursrecht- en databankenrecht voorbehoud.
Momenteel heb ik een laptop en een Focusrite scarlett 2i2 audio-interface. Ik zoek een mic voor zangopnamen en eventueel akoestische gitaar. Verder wil ik graag buitenopnamen maken, van het ruisen van de zee, waaien van de wind en de geluiden in het bos. Dit moet allemaal van goede kwaliteit zijn, zodat de cdís die ik ermee maak verkoopwaardig zijn. Bestaat er een goede allround mic of kan ik beter verschillende mics daarvoor gebruiken? En welke dan? Hoe kan ik die buitenopnamen het beste maken? Is een handrecorder een goede optie voor buiten, of kan dat beter met mín laptop en mic?

Het is altijd erg lastig om aanbevelingen te doen over microfoons; smaak speelt een grote rol!. Voor vocal en gitaar komen condensatormics van de grote merken sowieso in aanmerking, denk daarbij aan Neumann, Audio Technica, AKG, Beyer Røde et cetera. Interessante mics die we recent getest hebben zijn de Studio Projects CS-1000 en de SE Electronics sE 2200A II of sE X1, maar er zijn nog talloze andere goede mics. Genoemde microfoons zijn ook bruikbaar voor buitenopnamen, maar daarvoor is een stereomic eigenlijk beter geschikt. Een voorbeeld is de Røde NT4.

Voor buitenopnamen is een mic met omni-karakteristiek vaak de beste keuze, terwijl voor stem en instrumenten een cardiode mic beter voldoet. Daar komt nog bij dat je buiten altijd te maken heb met geruis van de wind en andere bijgeluiden, waarvoor je weer een vrij dure windkap en een shockmount nodig hebt (bijvoorbeeld van Rycote). Mooie, ruisvrije opnamen van wind, vogels en ambients maken is overigens nog niet zo eenvoudig. Je hebt, behalve geschikte apparatuur, veel geduld en een zekere intuïtie nodig, en je moet heel vroeg opstaan!

De kwaliteit van je Focusrite preamps ligt denk iets hoger dan die van een gemiddelde mobiele recorder, bijvoorbeeld de Tascam HD-P2, Zoom H2n of Roland R-09HR, maar die recorders werken natuurlijk wel veel handiger omdat ze lekker compact zijn. Hoewel je met de ingebouwde mics op zo’n mobiele recorder verrassend goede opnamen kunt maken, zullen goede losse (stereo) mics meestal beter klinken. Als je van het ‘geluidenjagen’ geen echte hobby wilt maken, kun je allerlei buitengeluiden van zeer hoge kwaliteit ook kant-en-klaar aanschaffen, bijvoorbeeld bij www.hollywoodedge.com of www.sound-ideas.com.