Nieuwe harde schijf
gepubliceerd op: 07-11-2016 | Auteur: Bart Groenlof
2016 Interface.nl Auteursrecht- en databankenrecht voorbehoud.
De harde schijf van mijn pc is vol aan het raken, dus ik zit er aan te denken om een tweede bij te plaatsen. Ik vraag me echter af of dat makkelijk zelf te doen is.

Het bijplaatsen van een extra harde schijf is niet zo heel erg moeilijk. Tenzij je voor een externe usb- of firewiredrive kiest, moet natuurlijk wel de kast van je computer open. Het beste is om je pc eerst los te koppelen (noteer welke kabels waar ingeplugd zijn) en op een goed verlichte werktafel te zetten. Meestal kun je het linker- en rechterpaneel van de kast verwijderen door achterop een paar schroeven los te draaien en de panelen naar achteren weg te schuiven. Kijk eerst goed hoe ze ingeschoven zijn. Beter nog: maak een foto zodat je ze later weer eenvoudig terug kunt plaatsen. Aan de voorkant van je pc, dus achter het paneeltje met de powerknop, zie je een soort kooi waarin de drives gemonteerd worden. De bovenkant is voor dvd-spelers en dergelijke en de onderkant voor standaard 3,5” harde schijven. Kijk eerst hoe de huidige hd bevestigd is; soms met schroeven, maar vaker met een soort vergrendelbare plastic klemmen. Schuif de hd in een vrij slot, waarbij je liefst een unit vrij laat tussen de oude en de nieuwe hd. Doorschuiven tot de schroefgaatjes in de hd precies ter hoogte van het bevestigingssysteem zitten. Bij het inschuiven zit er meestal wel een kluwen data- en stroomkabels in de weg, maar die kun je gewoon voorzichtige wegduwen. Mocht er een pci-kaart in de weg zitten, dan kun je die het beste even verwijderen. Soms is het mogelijk de hele hd-kooi te demonteren zodat je de nieuwe drive makkelijker kunt monteren. Als de hd stevig vast zit ga je in de kluwen draden op zoek naar een stroomkabel. Er hangen er bijna altijd wel twee of drie te bungelen. Het zijn platte brede zwarte connectors die maar op een manier in de aansluiting op de hd passen. Vervolgens neem je een sata-kabel, rode platte korte kabeltjes die vaak bij de hd geleverd worden, of die je los kunt kopen. Die sluit je aan op de hd en de andere kant op het moederbord. Waar precies kun je achterhalen door te kijken waar de kabel van de oude hd naartoe gaat. Precies daarnaast zitten meestal enkele vrije connectors voor sata-kabels. Connectors goed aandrukken en je kunt de kast dichtschroeven, computer aansluiten en opstarten. Windows detecteert de nieuwe hd en installeert de juiste drivers. Vaak verschijnt de nieuwe hd echter niet meteen op je desktop en dat betekent dat je hem nog moet formatteren. Dit doe je via Configuratiescherm/Systeem en Beveiliging/Systeembeheer, waar je vervolgens voor Computerbeheer en daarna Schijfbeheer kiest. Je nieuwe schijf verschijnt hier als Niet Toegewezen.

Een pictorial over de procedure – weliswaar met ouderwetse pata hd’s en flat ribbon datakabels – vind je hier

Hier vind je en goede videotutorial

Als je na het voorgaande toch liever niet zelf de hd wilt monteren, kunnen de meeste computerwinkels dat voor je doen tegen een vergoeding.