Bassdrum opnemen met een luidspreker

vragen 20-05-2016 10:44

Ik maak regelmatig opnames van mijn eigen bandje, maar het lukt me maar niet om een lekkere bassdrumsound uit een drumstel te halen. Ik zou natuurlijk ook samples kunnen triggeren, maar dat wil onze drummer per se niet. Ik heb wel eens gehoord dat je met een luidspreker een hele mooie lage sound uit een bassdrum kunt halen. Ik kan dat niet echt geloven, maar misschien weten jullie hoe dat zit.

Inderdaad kun je met een luidspreker ook geluid opnemen. In feite is een luidspreker vergelijkbaar met een dynamische microfoon: je hebt een membraan (mic) of conus (luidspreker) met daaraan een koperspoel die in een magnetisch veld op en neer beweegt. Bij de microfoon zorgen geluidstrillingen ervoor dat het membraan op en neer gaat en daarmee de koperspoel in een magnetisch veld laat bewegen. Door die beweging wordt er een wisselspanning opgewekt die we kunnen versterken en opnemen. Bij de luidspreker gaat het net andersom: we zetten een wisselspanning op de spoel die zich in een magnetisch veld bevindt, waardoor de conus die weer aan de spoel vastzit, gaat bewegen en de lucht in trilling brengt. Een luidspreker kun je dus wel degelijk gebruiken om geluid op te nemen. Dit werd al lang geleden toegepast in eenvoudige intercoms, waarbij de speaker als luidspreker en als microfoon fungeert. Nu is een luidsprekerconus te groot en te stijf om het hele frequentiebereik te kunnen registreren, maar die eigenschappen zorgen er juist voor dat ie in het laag een krachtig en dieper doorlopend signaal levert. Ideaal voor bassdrums (en ook contrabas), maar dat signaal moet dan wel met een ‘echte’ microfoon gecombineerd worden voor het midden en de attack. De woofer van de beroemde Yamaha NS-10 speakers bleek hier heel geschikt voor te zijn, maar in principe kan het met elke 6”, 8” of 10” hifiluidspreker. Speakers uit een gitaarversterker zijn minder geschikt.

Gelukkig is het maken van zo’n ‘speakerrmic’ vrij eenvoudig, dus het loont de moeite om eens een middagje te experimenteren met een of meerdere luidsprekers. Zorg ervoor dat de speaker solide bevestigd is, dus dat het speakerframe niet kan meetrillen. Alleen zo pikt de conus de maximale energie op. Plus en min van de speaker sluit je aan op de aders van een afgeschermde kabel met aan de andere kant een xlr-plug die je op een mic-input aansluit. De afscherming blijft bij de speaker onaangesloten, maar wordt bij de xlr-plug wel aangesloten. Hou de gain van je preamp zo laag mogelijk (en/of padswitch in) als je de input voor het eerst beluistert. Combineer het signaal met een andere microfoon en check voor de beste faseverhoudingen tussen speakersignaal en mic. Het resultaat varieert nogal met verschillende speakers. De bevestiging, de plaatsing en ook de impedantie ‘mismatch’ tussen speaker en input kan het resultaat behoorlijk beïnvloeden. Hiervoor kan het gebruik van een di-box tussen speaker en preamp helpen.

In plaats van een doe-het-zelf-oplossing kun je ook een kant-en-klare Yamaha SKRM-100SFV Subkick gebruiken. Dit is hetzelfde principe, maar dan mooi afgewerkt, inclusief statief en ingebouwd in een soort minidrumketel . Een mooie en praktische oplossing, maar het ding wordt helaas niet meer gemaakt. Ik zag hem voor zo’n 400 dollar bij een aantal Amerikaanse online winkels. Bedenk wel dat zelfs deze subkick niet veel lager gaat dan zo’n 100Hz, maar dat kan soms voldoende zijn om een kickdrum een lekker fundament te geven.

zoeken
zoeken