Beamlab op ADE: over audio- en videointegratie

met Addictive TV, Amon Tobin, Nobody Beats the Drum, vjWerc en Beamsystems

Muzieknieuws 30-10-2012 09:30

De integratie van audio en video, ofwel de samenwerking tussen dj en vj, stond centraal tijdens een speciale aflevering van Beamlab, tijdens het Amsterdam Dance Event. Addictive TV met Resolume, Beamsystems, de videoshow van Nobody Beats The Drum en het audio-videospektakel ISAM van Amon Tobin, het kwam allemaal voorbij, 17 oktober in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Een verslag door Allard Krijger.

Elke twee maanden vindt Beamlab plaats in Pakhuis de Zwijger. Sinds 2005 al, toen het hele VJ gebeuren nog in de kinderschoenen stond. Waar vj-ing nu bijna volledig met software gebeurd werkten vj’s toentertijd nog met hardware composiet videomixers. Een nostalgische opleving van het werken met die dingen zal nog wel even op zich laten wachten. De idee van Beamlab is dat het een uitwisseling van ervaringen en een denktank en inspiratiebron is voor vj’s en aanverwante visueel georiënteerde artiesten. Beamlab was ook een open podium voor vj’s, een verschijnsel dat je toen maar ook nu niet zoveel ziet. In Tilburg schijnt er achter 013 iedere maandag gelegenheid te zijn om je visuele kunsten uit te proberen, en ook de Sugarfactory in Amsterdam heeft een open podium, waarbij je met de Roland V8000 kunt werken.  

 

De aflevering van Beamlab tijdens ADE 2012 vond plaats in dezelfde zaal waar Interface elke twee maanden betrokken is bij Musiclab. Dus inclusief die negen prachtig grote 3:4 beeldschermen. Drie op de voorste muur, en drie op iedere zijmuur. 

 

Amon Tobin's ISAM verklaard door Heather Shaw
Top of the bill van deze aflevering van Beamlab was de peresentatie door Heather Shaw van Vita Motus design van de ontzagwekkende visuele ISAM-show van Amon Tobin, die inmiddels diverse keren in Nederland te zien was, onder anderen op Lowlands 2011. Zij heeft het concept en design van de visuele show van Amon Tobin ontworpen. Dat wil zeggen, dat zij de blokken en hoe het een en ander moet werken heeft bedacht. De uiteindelijke visuals zijn door andere artiesten ingevuld, maar dan wel binnen de kaders die gesteld waren. Het resultaat is zonder meer verbluffend te noemen. Het deed me wel denken aan dingen die ik gezien heb op het lichtfestival Glow, dat jaarlijks in Eindhoven te bewonderen is. Daarbij doen ze met projecties op gebouwen ook hele gave dingen. Maar dit voor Amon Tobin is wel mega over the top. Heather Shaw ging even op de toekomst van video art in, en ze peinsde dat het best wel eens een onderdeel van architectuur zou kunnen worden, of dat films wellicht op 3D-objecten geprojecteerd gaan worden. Zoals acteurs nu in een decor spelen, zo kun je een film ook op een decor projecteren. Of een decor met acteurs met een film die gemapped is over objecten op het toneel. Afijn, een heel nieuw veld aan mogelijkheden ligt open. 

 

Bekijk hier een korte impressie van Amon Tobin's ISAM, waaruit de optimale integratie van audio en video goed naar voren komt. 

 

 

Bekijk hier wat beelden van de totstandkoming van Amon Tobin's ISAM

 


 

Addictive TV en Resolume 
Het Engelse duo Addictive TV is hét voorbeeld van maximale geluid- en beeldintegratie. Graham Daniels en Mark Vidler lieten live voorbeelden daarvan zien en vertelden over hun opvattingen en werkwijze: ‘De combinatie van muzikant en visueel artiest in één persoon of één band komt heel weinig voor. Beeld op zich, of muziek op vragen al zo veel tijd en energie dat beide dingen doen voor de meeste mensen gewoon teveel van het goede is.’ Wat Addictive TV eigenlijk doet is het remixen van films of video’s. De techniek die ze daarvoor gebruiken is een combinatie tussen Traktor en Resolume, waarbij Traktor de clips in Resolume triggert. 


Uit het publiek kwam de vraag: hoe zit dat met rechten als je gebruik maakt van materiaal uit films en videoclips? En gek genoeg hadden ze daar maar een enkele keer problemen mee gehad, en nog geen serieuze. Men vind het wel oké wat ze doen.
In een korte maar wervelende set lieten ze zien wat het resultaat kan zijn, van, het remixen van een film of video. Daarbij zagen we een remix van Star Trek waarbij zowel dialogen als soundeffecten in de muziek verwerkt waren, waarbij je dan de scene van die dialoog, of het beeld waar dat soudeffect bij hoort (Lazer, transporteur, de knoppen op het desk van Luitenat Sulu) ook zag. En als dat herhaald of gestutterd werd… zo ook het beeld. En verdomd, het werkt!

 



De remix van Kate Bush Wuthering Heights was hilarisch, en knap gedaan. 


 

Nobody Beats The Drum en de Amazing 333'' TeleNovem Automaton
Rogier van der Zwaag is de 'visual artist' van Nobody Beats The Drum, het in binnen- en buitenland zo succesvolle trio. Hij maakt stopmotion filmpjes. Een hele bekende van hem wordt veel gebruikt door andere vj's en bestaat uit blokjes die, wel, die van alles met elkaar doen. Het ziet er op het eerste gezicht heel digitaal uit, alsof het in 3D max gemaakt is, maar het zijn niet meer en niet minder dan gekleurde blokjes hout, middels stopmotion precies op de muziek geanimeerd. Nobody Beats The Drum heeft voor het presenteren van hun visuals zelf een modulair projectiescherm ontworpen dat precies in hun busje past, en de show met hun The Amazing 333'' TeleNovem Automaton ziet er erg vet uit. 

 

 

Beamsystems en Ferry Corsten
Als eerste op de avond vertelde Beamsystems een en ander over hun bezigheden. Beamsystems is een bedrijf dat de visuele artiest helpt bij het realiseren van zijn idee, de technische kant ervan. Daarna werd er hardop nagedacht over de toekomst van vj-ing, waarbij de ontwikkelingen zoals LED-monitoren, die behalve video ook als lichtshowelement gebruikt kunnen worden als eerste genoemd werd. Maar ook zaken als ‘pixelmapping voor mobiele telefoons van het publiek’: Het publiek houdt massaal zijn smartphone omhoog en op allemaal tezamen zien we dan het beeld. Ook interactie tussen de vj en het publiek zal in de toekomst meer en meer mogelijk worden. 

 


Een projectvoorbeeld van Beamsystems is de interactieve 3D-gevelprojectie op het vernieuwde casino in Scheveningen, dat heropend.
werd door Ferry Corsten.



vjWerc en moving mapping
Tot slot kwam vjWerc aan het woord. Zij houden zich voornamelijk bezig met videomapping. Zij maken de dj-booth wat aantrekkelijker door er een sculptuur omheen te bouwen, en dan de verschillende vlakken (het zijn sculpturen met hoeken en vlakken) te mappen (in software aan te geven waar welke vlakken zijn en wat hun vorm is) zodat op ieder vlak, ongeacht de hoek en plaats, een eigen visualisatie geprojecteerd kan worden.  Hun laatste onderzoek gaat over 'moving mapping'. Dus er zijn niet alleen vlakken, ze bewegen ook nog, en toch moet de videoprojectie op zijn plaats blijven.


 

zoeken
zoeken