Release van de Week: Jordan Rudess - Wired for Madness

Vandaag verschenen - 19 april 2019

Muzieknieuws 18-04-2019 09:50

Jordan Rudess, bekend van de progressieve metalband ‘Dream Theater’, brengt vandaag zijn nieuwe album ‘Wired for Madness’ uit. Dit is inmiddels zijn zestiende solo-album. Naast de muzikale kenmerken waar Rudess bekend om staat - drama, techniek en melodiek - neemt de toetsenist in dit album ook veel van de zang op zich.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Interface-redactie pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Bij het produceren van het album werd Rudess bijgestaan door verschillende ervaren muzikanten. Een van hen was de frontman van ‘Dream Theater’, James LaBrie. Anderen die meehielpen bij het album waren gitaristen Vinnie Moore, Guthrie Govan, Joe Bonamassa en John Petrucci. Ook drummers als Marco Minneman, Rod Morgenstein en Elijah Wood hebben een rol gespeeld. Bekijk hieronder een ‘behind the scenes’ van het album. In deze video bespreekt Jordan hoe het album tot stand kwam, het concept achter de titel van het album en meer:

Het album begint met de titeltrack, dat uit twee delen bestaat. Deze gaat over een man die een transformatie wil ondergaan waarmee hij gedeeltelijk geautomatiseerd en robotachtig wordt. Hoewel deze track een verhaal bevat dat Rudess bedacht tijdens het schrijven, benadrukt hij dat het album geen conceptalbum is. Beluister hieronder het eerste deel van de titeltrack:

Dit album is anders dan zijn voorganger, vertelt Rudess. ‘Mijn laatste album was heel erg op piano gefocust. Ik word zelf altijd enthousiast van synthesizers, elektronica en de rock-energie. Daarom besloot ik me bij dit album meer te richten op dit domein’.

Over een van de nummers op het album, ‘Just Can’t Win’, vertelt Rudess: ‘For my prog fans, this is Jordan Rudess in an alternate universe’. Deze track is dan ook heel anders dan wat we van hem gewend zijn; het is namelijk een bluesnummer. Om dit lied te maken heeft hij hulp gehad van Joe Bonamassa en een volledig harmonie-orkest.

Beluister hieronder het gehele album:

zoeken
zoeken