Release van de Week: Jameszoo & Metropole Orkest - Melkweg

Vandaag verschenen - 17 mei 2019

Muzieknieuws 17-05-2019 06:05

Jameszoo komt vandaag uit met zijn livealbum Melkweg, resultaat van de bijzondere samenwerking met het Metropole Orkest in 2017. Het was het openingsconcert van het Amsterdam Dance Event dat jaar.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Interface-redactie pikt elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Onder leiding van Jules Buckley namen het 50-koppige Metropole Orkest plús Richard Spaven (drums), Niels Broos (orgel, synthesizer, Rhodes), Binkbeats (percussie), John Dikeman (saxofoon) en uiteraard Jameszoo (electronics, synthesizer, Wurlitzer) het publiek mee op een fantastische reis. De composities van Mitchel Van Dinther’s debuutalbum Fool (2016) werden live naar ongekende hoogten gebracht, met Mitchel zelf achter de toetsen.

Op 1 mei bracht het label Brainfeeder vast een trailer uit voor het album, tegelijk met de eerste single van het album uit. Bekijk beide hieronder:

Jules Buckley omschrijft de samenwerking als een zeer open en belonend proces. ‘Mitchels muzikale brein werkt op een bijzondere manier en dus moesten we als orkest uit een ander vaatje tappen. Met als gevolg dat we samen iets moois en verrassend hebben gecreëerd waar ik enorm trots op ben.’ Ook Jameszoo zelf vertelde over de samenwerking: ‘Het was net zo wonderbaarlijk als beangstigend. Gelukkig was ik in goede handen bij Jules en het orkest. Dankzij hen kon ik mijn composities laten bloeien.’

Fool
In Interface 212 uit 2017, spraken wij met Jameszoo, voorafgaand aan dit concert. Hij vertelde over Fool, de vertaling daarvan naar een uitvoering met het Metropole Orkest, en wat we verder van hem konden verwachten. Over het debuutalbum Fool vertelde hij toen: ‘Het moest klinken als een geïmproviseerde plaat, én daar moest ik alles aan bepaald hebben. Mensen vragen vaak in welke studio ik het met de band heb opgenomen, niet wetende dat de muzikanten op het album elkaar nooit hebben gezien. Alles is opgeknipt. Ik wilde improvisatie faken. Dat duurt ontzettend lang. Er hebben gelukkig wel professionals – daar reken ik mezelf niet toe – meegewerkt aan de plaat.’

Beluister hieronder het gehele live-album:

zoeken
zoeken