Release van de Week: Soundwalk Collective & Patti Smith – The Peyote Dance

Vandaag verschenen - 31 mei 2019

Muzieknieuws 31-05-2019 09:04

Soundwalk Collective komt in samenwerking met de Amerikaanse singer-songwriter Patti Smith uit met hun nieuwe album, The Peyote Dance. Het is het elfde album van de groep, en het tweede album dat ze maken in samenwerking met Patti Smith. De eerste was Killer Road uit 2016.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Interface-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

De experimentele groep uit New York staat bekend om hun gebruik van aparte instrumenten. Zij maken muziek met wat ze zelf ‘found sounds’ noemen. Hiervoor gebruiken ze alles wat ze tegenkomen: geluidseffecten van antennes, klassieke opnames en meer.

De nieuwe plaat bevat het nummer Irvy, een track met teksten van Patti Smith. Deze lyrics zijn een ode aan de Franse dichter Antonin Artaud. Beluister de zeven minuut-durende track hieronder en bekijk de bijzondere videoclip:

De track Irvy is een voorbeeld van een track die gemaakt is met instrumenten die vallen onder de categorie ‘found sounds’. Hiervoor reisden ze af naar de vallei waar Artraud The Peyote Dance schreef, het boek waar het album op is geïnspireerd. Hier vonden ze onder andere de Mexicaanse Tarahumara gitaren die van oorsprong uit deze vallei komen. Ook verzamelden ze er stenen, zand, bladeren en andere instrumenten om de sound van het album zo authentiek mogelijk te maken.

Patti Smith
Smith vertelt dat ze door de tracks te maken, te luisteren, te lezen en erop te improviseren, ze echt het gevoel van de poëtische stukken heeft laten reflecteren op de plaat. ‘De gedichten van Artaud komen bij je binnen en het gevoel dat je ervan krijgt verspreidt over je hele lichaam. Je kan je heel goed verplaatsen in de geest van Artaud.’ Met rauwe energie uit de vroege punkscene probeert ze hetzelfde te bereiken.  Hierdoor blijven de gedichten, tachtig jaar nadat ze geschreven zijn, een explosief en trance-achtig verhaal.

Beluister hieronder het gehele album:

 

zoeken
zoeken