aanmelden
Superbooth 2018 dag 1
Verslag vanuit Berlijn
Merknieuws 04-05-2018 00:38
Superbooth 2018 is begonnen! In een zonnig Berlijn wordt dit event voor de derde keer gehouden in FEZ, met weer meer deelnemers en extra ruimte. We doen verslag van de eerste dag, en ontdekten meteen een aantal primeurs.

door Stefan Robbers

Op Superbooth zijn flinke primeurs te vinden zoals de nieuwe Dave Smith synthesizer, de digitaal/analoge DSI Prophet X (klik hier voor meer informatie, elders op Interface.nl) en de Behringer Pro One clone, maar ook werd in een achterkamertje van hetzelfde Behringer de analoge drummachine RD-808 getoond.

In de nieuwe zaal probeerden wij de eerste analoge synthesizer van IK Multimedia uit, de Unosynth. Deze lekker klinkende minisynthesizer beschikt over uitstekende specificaties en is eenvoudig te bedienen. De sequencer kan ook 20 parameters realtime opnemen. De meestgebruikte parameters van de klanken zijn direct bereikbaar via draaiknoppen, voor wie meer wil komt er binnenkort een software editor beschikbaar. Lees elders op Interface.nl meer over de Unosynth.  

Superbooth is ook de plek waar je kleine maar toch bijzondere apparaten vindt. Zo’n instrument vinden we bij Soma, gedemonstreerd door de uitvinder zelf. Pipe is een synthesizer met effecten die je met je adem bedient. Zo kun je van alles maken, van ambient klanklandschappen tot drumbeats.

Five12
ken je misschien van de Numerology software, een uitgebreide sequencer. Het idee hiervan is nu in een mooie Eurorack module gegoten (zie hoofdfoto boven), die dit jaar uitkomt en die naast standalone cv/gate en midi apparatuur kan aansturen, ook een controller kan vormen voor de software. In OLED-schermen vind je alle parameters visueel terug. Er komt ook een breakout box met extra cv en midi-aansluitingen.

Een bijzondere usb controller komt van het kickstarterproject Joué. Het bestaat uit verwisselbare conductieve siliconenplakken (zie foto hierboven) zoals een toetsenbord, gitaarhals en knoppen en schuiven, zodat je met deze controller op allerlei manieren expressie en controlsignalen naar de usb-midi kunt sturen.

Het Nederlandse Retrokits weet altijd te verrassen met kleine maar handige midi-tools. Deze keer met de RK-005 die meerdere usb-controllersignalen en een midi-in kan mergen en doorsturen naar midi, en ook als usb-midi apparaat zelf door de computer gebruikt kan worden.

Medusa is het resultaat van Synthesizerbouwer Dreadbox en Polyend, bekend van hun sequencer. Het is dan ook één apparaat met links een 8x8 matrix step sequencer en rechts een hybride synthesizer waarvan de parameters realtime door de sequencer bestuurd kunnen worden.


Medusa

Een schattig doosje met analoge ‘timestretching’ is de HC-TT van Landscape. Je schuift er een ouderwets cassettebandje in en bepaalt zelf de afspeelrichting en snelheid met de twee transportknoppen. Deze nieuwe versie II heeft een extra draaiknop en een effect send/return. En hij wordt geleverd met een willekeurig geselecteerde originele voorbespeelde cassette…


HC-TT

Morgen vervolgen we ons verslag.

Lees meer over Superbooth elders op Interface.nl. Klik hier.  

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com