aanmelden
Superbooth 2018 dag 3
Verslag vanuit Berlijn
Merknieuws 06-05-2018 17:53
Superbooth 2018 vond voor de derde keer plaats in FEZ, Berlijn, 3 tot en met 5 mei 2018, met weer meer deelnemers dan vorig jaar en extra ruimte. We doen verslag van de derde en laatste dag, en zagen nieuwe gear van Dave Smith Instruments, Syntonovo, Behringer en veel meer.

Vandaag kwam ik terecht bij Syntonovo, gerund door de bedenkers van de Synton Syrinx. Vorig jaar toonden zij een keyboard waarop je ook met bewegen in de dwarsrichting op een toets, expressie kunt genereren naast aan aanslag en aftertouch. Dat is nu gekoppeld aan de Pan (foto boven), een monofone modulaire synthesizer met drie oscillatoren, vier extra sinussen, envelopes, lfo’s, filters en een uitgebreide digitale matrix om bronnen en doelen met elkaar te verbinden. Ook beschikt deze over bijzondere expressie-vlakken links en rechts. Eind van het jaar moet deze in beperkte oplage beschikbaar zijn.
Vorig jaar sloot Syntonovo ook vriendschap met de Nederlandse module-maker This is not Rocket Science, en deze zijn nu nauw betrokken bij de Pan, een ook is het plan ontstaan om de Synton Fenix modulaire synthesizer nogmaals nieuw leven in te blazen!

De nieuwe Prophet X van Dave Smith Instruments was eveneens te bewonderen en te bespelen op de Superbooth. Het is een hybride synthesizer, wat in dit geval betekent dat je per stem twee analoge en twee digitale geluidsbronnen hebt. De laatste twee zijn samples die je op allerlei manieren kunt aansturen. Via het SD card slot kun je een bibliotheek inladen van voorgeselecteerde geluidsbanken, maar zo ook je eigen samples als basis gebruiken. Het geheel is vanaf het toetsenbord uitstekend te editten, zo kun je bijvoorbeeld snel samples layeren over het keyboard. De Prophet X klinkt indrukwekkend en uniek, en biedt volop expressiemogelijkheden met de twee sliders. Lees elders op Interface.nl meer over de nieuwe Prophet!

De koppeling tussen computers en modulaire systemen stond wel centraal deze show. Een goed voorbeeld is de nieuwe FH-2 van Expert Sleepers. Dit is een bidirectionele, naar wens in te delen usb/midi/cv/gate interface. Hij kan zowel als midi-host, usb midi apparaat als midi interface gebruikt worden. Verder zitten er clock-generator functies, een lfo en een step sequencer. En hij is zowel via het menu op de module als via een computer editor in te richten.Bij Yamaha hadden ze sound designer Richard Devine uitgenodigd, hij hield een praatje over zijn manier van werken en gaf later nog een presentatie in de grote zaal. Daar waren alle dagen doorgaand presentaties en mini-concerten. Zo ook van de Erica Synths, die een complete modulaire drummachine hebben gemaakt, met losse modules voor de sounds, een sample-drum module en een drumsequencer. 

Oh ja, op de valreep troffen we bij Behringer nog een nieuwtje aan… de MS-101. Dit is een duidelijk door de Roland SH-101 geïnspireerde monofone analoge synthesizer die daar ook qua uiterlijk en kleur aan doet denken. Op de vraag of er ook een handgreep voor gemaakt gaat worden antwoordde men…kan het zonder dan? We zijn benieuwd.

Dat was Superbooth18. In de komende editie van Interface natuurlijk ook uitgebreid verslag! 

Klik hier om het verslag van Dag 1 te lezen
Klik hier om het verslag van Dag 2 te lezen

Lees meer over Superbooth elders op Interface.nl. Klik hier.  

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com