aanmelden
Spectaculair nieuws van Apple
Nog dit jaar switch van Intel naar ARM processors
Merknieuws 23-06-2020 14:17
Tijdens de Apple WWDC2020 Keynote kondigde het bedrijf een antal belangrijke nieuwtjes aan. Behalve dat er een nieuwe MacBook Pro en iMac aankomen, gaat Apple de Intel processors vervangen door ARM chips

Dit jaar nog komen er nieuwe Apple desktops en laptops met door Apple zelf ontwikkelde ARM processors - Apple noemt het 'Apple Silicon' -in plaats van de tot nu toe gebruikte Intel chips. ARM chips zouden sneller en efficiënter werken dan de processors van Intel. Het zijn zgn. Reduced Instruction Set Computer (RISC) systemen, terwijl de Intels's Complex Instruction Set Computer (CISC) procesors zijn. Apple is met hun eigen processors niet meer afhankelijk van de ontwikkelingen bij Intel en kan software en hardware optimaal aan elkaar aanpassen.

Het betekent ook dat deze nieuwe Mac desktops en laptops iOS en iPadOS apps native kunnen draaien. Recente iOS devices gebruiken immers al een ARM processor. Alle apps voor iPhone en iPad draaien dan probleemloos op macOS. Andersom draait ARM-gebaseerde macOS software ook op iPads en iPhones. Logic bijvoorbeeld, zou dan ook op mobile devices kunen werken.

De switch naar ARM staat geplanned voor 'later dit jaar', waarbij volgens de geruchten eerst de nieuwe 13” MacBook Pro en een nieuw ontworpen iMac aan de beurt komen.

Om dat alles mogelijk te maken wordt macOS geupdated naar macOS 11.0 alias Big Sur. Software als Logic Pro en Final Cut zijn al geschikt gemaakt voor Big Sur. Bij software van andere fabrikanten wordt daaraan gewerkt. Big Sur bevat ook Rosetta 2 waarmee Intel aps aangepast worden voor Apple Silicon.

De transitie van Intel naar ARM zal volgens Apple zo'n twee jaar in beslag gaan nemen. Apple's met Intel chips worden vooralsnog ook ondersteund. De switch is op zich op de lange termijn goed nieuws voor Mac-gebruikers maar zal mogelijk wel allerlei problemen gaan opleveren met 'third party' drivers en software.

Aaangekondigd werd ook iOS en iPadOS 14 met behalve verbeterde code en workflow, ook Widgets en een verbeterde versie van Siri

Meer informatie

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com