NAMM Show 2015 – Dag 2

Merknieuws 23-01-2015 08:01

De redactie van Interface zit in Anaheim om op de jaarlijkse NAMM show te ontdekken wat we dit jaar voor productnieuws kunnen verwachten. Tijden de beurs houdt Interface je vanaf de NAMM show van dag tot dag op de hoogte houden van het nieuws dat we tegenkomen op de beurs. Hierbij het verslag van wat we op dag twee tegenkwamen.

 

 

 

  • Vermona '14 synth

De Vermona '14 monofone analoge synth is een uitgebreide Lancet module met een drieënhalf octaafs toetsenbord. Hij heeft twee oscillatoren met sync optie, twee suboscillatoren en een low-pass filter met 12/18/24 dB steilheid. Verder een ruisgenerator, een externe input, twee adsr envelopes en een lfo

www.vermona.com

 

  • Waves nieuwe plug-ins en daw

Bij waves was de nieuwe dbx160 plug-in te zien, een emulatie van de beroemde 160 compressor, die in samenwerking met dbx werd ontwikkeld. In tegenstelling tot het origineel is deze stereo en is voorzien van een m/s matrix. Met de mixknop kun je parallel processen en je kunt ruis naar smaak toevoegen voor extra vintage karakter.

 

Ook nieuw is de H-Reverb die op basis van Finite Impulse Responses werkt. De H in de naam staat voor hybrid, wat betekent dat er een analogue modeling sectie is toegevoegd met drive, eq en compressor. H-Reverb werkt ook met 5.1 surround en heeft een aan het tempo te synchroniseren pre-delay.


De Butch Vig signature serie plug-in ziet er uit als een retro-futuristisch uurwerk, maar is bedoeld voor vocal processing. Hij bevat een de-esser, knoppen voor air en focus plus een balansknop waarmee je de verhouding tussen buizen- en transistor harmonischen instelt.


Waves toonde ook hun Tracks Live software, een 192 kHz multitrack daw, die speciaal voor live opnames ontwikkeld is. De output is stereo of multitrack en hij heeft een meterbrug waarop je in een oogopslag alle levels in de gaten kunt houden. Je kunt er honderden sporen tegelijk mee opnemen als je computer daar de power voor heeft.

www.waves.com

  • Avid Pro Tools First en Pro Tools 12

 

Spannend nieuws bij Avid want ze komen met een gratis Pro Tools versie, Pro Tools First. En die heeft aardig wat te bieden; maximaal zestien sporen waarvan je er vier tegelijk kunt opnemen. Verder krijg je er Xpand 2 synth, 20 effecten waaronder D-verb, Eq III, Dynamics III en ModDelay II bij. Deze versie bevat ook Elastic Pitch and Time.



 

 

Verder kondigde men Pro Tools 12 aan, waarin o.m. Cloud Collaboration zit, waarmee je realtime of off-line met meerderen aan een project kunt werken. Daarbij kun je texten of chatten vanuit Pro Tools. Dan is er nog Avid Marketplace waarin je muziek, diensten en plug-ins kunt kopen en verkopen. Je kunt het programma kopen maar ook een abonnement nemen voor een bepaalde tijd. Of er ook op technisch gebied iets verandert met versie 12 is momenteel nog onbekend. Wel zegt Avid dat er nu geen grote updates om de 18 maanden meer komen, maar vaker kleinere updates, vermoedelijk ook via Marketplace.

www.avid.com

 

  • Focusrite Red plug-ins


Focusrite presenteerde een collectie plug-ins die Red 2 & Red 3 Plug-in Suite heet. Het zijn nauwkeurige emulaties van de eigen Red 2 eq en Red 3 compressor. De eq heeft high- en low-pass filters, high en low shelve eq en twee parametrische middenbanden. De compressor is van het VCA type en heeft ratio, treshold, release en attack parameters. Bezitters van Scarlett, Saffire en Forte kunnen deze plug-ins in aax/au en vst versie gratis downloaden. De plug-ins worden vooralsnog niet verkocht.

www.focusrite.com

 

  • Yamaha AG mixer/interface

Bij Yamaha zagen we de AG series mixer/usb audio interfaces. Deze 192 kHz interfaces zijn voorzien van D-PRE pre-amps en instrument inputs. De ingebouwde dsp levert compressie, eq en filter, reverb en alleen bij de AG06 ampsim effecten die via een software editor kunnen worden ingesteld. Je krijgt er Cubase AI bij en Cubasis voor je iPad. Er zijn twee modellen, de driekanaals AG03 en de zeskanaals AG06

www.yamahaproaudio.com

 

  • Dave Smith Sequential Prophet 6

DeDr naam Sequential was via Korg in het bezit van Yamaha geraakt, maar nu mag Sequential ontwikkelaar Dave Smith hem weer gebruiken. Dat viert hij met de introductie van de Sequential Prophet 6, volgens hem de best klinkende moderne analoge polysynth die je kunt maken. Het recept is identiek aan de fameuze Prophet 5; analoog met twee nieuw ontwikkelde VCO's met sub per stem, twee filters per stem ( 4-pole low-pass en 2-pole high pass beide met resonantie) en een vca. Nieuw zijn de (digitale) effecten; reverb, delay, chorus en phaser en een analoge distortion. De Poly Mod afdeling kennen we ook van de 5, maar deze is wel uitgebreid. Verder unison modus, een polyfone stepsequencer en een arpeggiator. En programmeren is een feest, want er is een aparte knop voor elke functie.

www.davesmithinstruments.com


 

  • Oberheim Two Voice Pro

Een andere legendarische naam uit de synthgeschiedenis is Tom Oberheim. Hij heeft een nieuwe versie van de tweestemmige analoge Two Voice uitgebracht die Two Voice Pro heet. De Two Voice – Oberheim's favoriete synth- bestaat uit twee SEM modules met twee oscillatoren, een multimode filter, twee eg's en een lfo elk, in een behuizing met een toetsenbord. De Pro gebruikt hetzelfde recept, maar de sequencer is verbeterd, er is een patchbay toegevoegd, het keyboard biedt velocity en aftertouch en er is een lfo voor vibrato bijgekomen. Verder is ie vrijwel identiek aan het origineel. De Two Voice Pro kost $ 3495,- in de VS.

www.tomoberheim.com/



 

  • Avantone Mix Tower

Avantone maakt al enige jaren de befaamde MixCubes minimonitor, maar ze hebben ook grotere modellen in het pakket zoals de LA7. Nu is er de drieweg, actieve Mix Tower met daarin de drivers uit de LA7, aangevuld met een MixCube voor het middengebied. Het zijn dus eigenlijk twee monitors in één behuizing, waartussen je met een schakelaar (voor de hand of je voet) snel kunt omschakelen tussen het drieweg systeem en de Mixcubes solo. De MixCube zit in zijn eigen behuizing en klinkt daarom volgens Avantone identiek aan het origineel.

www.avantonepro.com/


  • IK Multimedia iRig UA

iRig UA is de eerste audio interface en effects processor voor Android 4 apparaten die USB host mode/USB OTG ondersteunen. Deze gitaarinterface voor Android veroorzaakt vrijwel geen latency/vertraging. Dit heeft men gerealiseerd door een dsp processor in de iRig UA zelf in te bouwen. De bijbehorende app Amplitube UA levert de bekende virtuele amps, effecten en speakerboxen die op de ingebouwde dsp worden berekend. De interface heeft een 24 bit, 44,1/48 kHz a/d converter en een low-noise instrument pre-amp met jack input. iRig UA kan ook gebruikt worden als recording interface met een compatibele Samsung telefoon of Samsung tablet met Andriod 5

www.irigua.com

 

 

  • Lunchbox rack en di box vanNeve

Rupert Neve Designs heeft twee nieuwe producten op de toonbank. De R6 is een zeer stevig lunchbox die ruimte bied voor zes 500 series rackmodule. De voeding is ruimte berekend gewest met twee keer de standaard norm voor een “6 pack”. Aan de achterkant de box is goed voorzien van DB-25, xlr’s, trs die laat je je syteem naar smaak instellen.

De RNDI Active Transformer Direct Interface is dus een wat luxueuze di box qua geluidskwaliteit. Gebouwd rond een nieuw design  Rupert Neve transformator en een class A fet versterker de di box is bereid om alle type signaal te slikken van te zwak naar veel te sterk (1000 watt bijvoorbeeld.

Total Sonic BV, 0252 629 340

www.totalsonic.nl, https://rupertneve.com

 

 

 

  • Tracktion Master Mix

Master Mix van Tracktion DSP is een stereo mastering plug-in met multi-band dynamische bewerking en eq. Het is eigenlijk een upgrade van de Acuma Labs Final Mix ,een plug-in die ongeveer zes keer zo veel kostte als Master Mix. Master Mix bestaat uit drie onafhankelijk dynamische processoren die zowel als compressor of expander kunnen werken en twee zes-bands parametrisch eq's – één vóór en één na de dynamische processoren.

www.tracktion.com

 

 

 

  • Nieuwe microfoon bij JZ Microphones

JZ Microphones breide zijn range uit met de GTR1 is microfoon vooral ontwerpt voor het opnemen  van gitaarversterker. Deze dynamische microfoon is voorzien van een cardioid capsule met een neodymium magneet en bied een frequentie bereik van 50Hz tot 18kHz en is in een stevig metaal behuizing gemonteerd. Het wordt geleverd met een pouch en een klem.

Studioguys, info@studio-guys.nl,

www.studio-guys.nl, www.jzmic.com

 

 

 

  • Novation Launchpad Pro

De Launchpad Pro is een 'grid' controller voor Ableton Live en andere software. Het apparaat heeft een grid van 8x8 gekleurde, aanslag-gevoelige pads. De Launchpad Pro heeft vier 'modes' voor Ableton Live: Session Mode om clips te triggeren, Note Mode voor beats en melodieën, Device Mode, voor effecten en User Mode waarin je je eigen set-ups kunt maken.

De Launchpad Pro is compact, licht en stevig. De voeding komt uit de usb aansluiting of van een bijgeleverde adapter. Je krijgt er Ableton Live Lite, 1 GB aan samples en de Novation Bass Station en V station software synths bij.

 

www.novationmusic.com

 

 

 

  • Bitwig 1.2

Bitwig presenteerde versie 1.2 van hun Bitwig daw. Hierin worden 'group tracks' geintroduceerd, er is een nieuwe browser voor sounds en presets, een uitbreiding van de bijgeleverde demosongs, presets en nieuwe sounds en ondersteuning voor Macbook Retina en Windows High-DPI displays.

www.bitwig.com

 

  • Sonnet Echo Expres Line

 

Sonnet maakt diverse Thunderbolt producten voor de Mac. De xMac Pro Server is een server met ingebouwde Thunderbolt naar PCI express expansion voor de nieuwe Mac Pro. Die Mac Pro wordt horizontaal in het chassis ingebouwd, waarna er nog twee 5.25”rack bays beschikbaar zijn voor opslagmedia. Alle Thunderbolt compatibele PCIe kaarten worden ondersteund. Men gebruikt ultra-stille ventilatoren voor de koeling. De xMac mini Server is een vergelijkbare oplossing maar dan voor de Mac Mini. Op de NAMM introduceerde Sonnet de Avid goedgekeurde Echo Express III-D (desktop) en Echo Express III-R (rackmount) chassis. Ze ondersteunen beide drie full-lenght PCIe kaarten, een met x16 en een met x8 PCIe slots. Nieuw zijn de Echo Express SE II waarin twee 'half lenght' PCIe expansion cards passen en de Echo Express SE I voor ëén half-lenght PCIe expansion card.

www.sonnettech.com

 

  • DBX 500 series processors

DBX toonde vijf processors voor het lunchbox racksysteem; de 560A Compressor/Limiter, 530 Parametric EQ, 580 Mic Pre, 520 De-Esser and 510 Sub Harmonic Synth. Een aantal is gebaseerd op bestaande 19” apparatuur zoals de 905 eq, de 902 de-esser en de beroemde Boombox Sub Harmonic Synth. Opvallend is de beschikbaarheid van negatieve ratios'op de 560A en de high en Low Detail instellingen op de 530 eq.

https://dbxpro.com

 

  • Soundcraft mixers

De Signature 22MTK en 12MTK analoge mixers – 22 en 12 kanalen- van Soundcraft hebben een ingebouwde low-latency usb multitrack audio interface, ingebouwde Lexicon effecten, Ghost mic pre-amps en dbx limiters op de inputs. Vst/au/aax, tdm/rtas plug-ins kunnen via de usb audio interface op de input kanalen gebruikt worden.

De Ui rackmixers van soundcraft kunnen via een computer, tablet of smartphone via wifi of ethernet bediend worden. De 12 kanaals Ui12 en de zestienkanaals Ui16 hebben ingebouwde processors van dbx, Lexicon (reverb, delay en chorus) en Digitech amp modelling. Verder 31 bands grafische eq, high-pass filter, compressor, de-esser en noisegate op elke input en een analyser. Ze zijn voorzien van snapshot automatisering

www.soundcraft.com

 

zoeken
zoeken