aanmelden
Volumeregelaar voor actieve monitors
vragen 24-05-2014 09:51
Ik heb een set actieve monitors van KRK. Deze heb ik rechtstreeks aangesloten op mijn audio-interface (Echo Audiofire4). Aangezien de volumeknop van de monitors achterop de speakers zit, gebruik ik de masterfader van mijn sequencer (Cubase) om het volume te regelen. Dit heeft natuurlijk invloed op de opname en ik ben daarom op zoek naar een losse volumeregelaar. In mijn zoektocht kwam ik o.a. de TC Level Pilot en de SM Pro Audio Nano Patch+ tegen, beide kosten ongeveer 50 euro. Ik ben enigszins verrast door de prijs en vraag mij af of dit de geluidskwaliteit niet juist naar beneden haalt. Daarbij zou ik graag willen weten of de geluidskwaliteit nog meer be´nvloed wordt als je, naast een volumeregelaar, werkt met xlr-jack adapters. Mijn audio-interface heeft namelijk alleen jack outputs en de TC Level Control heeft alleen xlr-aansluitingen.

Erik

Beste Erik,

Die ‘volumeknop’ achterop een actieve monitor is eigenlijk een inputlevelknop waarmee je de gevoeligheid instelt voor de aangesloten klankbron. Het idee is dat je deze zodanig instelt dat het maximale volume op de klankbron geen vervorming oplevert in de monitor. Verder kun je er een scheefhangende balans tussen linker en rechterspeaker mee corrigeren. Daarom zitten ze ook altijd achterop − één keer instellen en niet meer aankomen, is het devies.

Het gebruik van de masterfader als volumeknop is, zoals je zelf al aangeeft, zeker niet aan te raden omdat je er bij lage standen de geluidskwaliteit mee beïnvloedt. Feitelijk komt het er dan op neer dat je met minder bits werkt dan 16 of 24. Het volume van de eindmix in je computer kan zo nooit optimaal zijn. De oplossing is inderdaad om het volume te regelen met een externe analoge volumeknop, waarbij de masterfader in je daw gewoon op nul kan blijven staan. In feite is zo’n volumeknop een simpele stereopotmeter in een kastje, maar liefst wel een van goede kwaliteit, waarbij de balans tussen links en rechts niet verandert met de ingestelde stand. In de praktijk wordt zo’n potmeter vaak gecombineerd met uitgangen voor meerdere speakersets en ingangen voor meerdere klankbronnen met bijbehorende schakelknoppen. Zo'n uitgebreide versie noemt men een monitorcontroller. Een voorbeeld is de SPL 2Control.

De kans dat zo’n eenvoudige passieve levelknop als de Nanopatch of de Level Pilot de geluidskwaliteit beïnvloedt is miniem − oneindig veel kleiner dan wanneer je de mixfader in je daw gebruikt. En € 50,- is een redelijke prijs; het gaat immers slechts om een kastje met een potmeter en een paar connectors.

Ook de aansluitingen mogen geen problemen opleveren − de Audiofire heeft gebalanceerde aansluitingen, net als de Level Pilot. Je kunt wel beter kabeltjes van gebalanceerde jack naar xlr nemen dan met verlooppluggen werken. De Nano Patch+ heeft ook gebalanceerde inputs, maar dan met jackpluggen.

Ik vind de Level Pilot mooier om te zien en hij lijkt me ook iets ergonomischer dan de Nano Patch, maar de muteknop op de laatste en het feit of je wel of niet nieuwe kabels moet aanschaffen om ze in je set-up te kunnen integreren, kunnen je keuze natuurlijk mede beïnvloeden.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com