25 jaar Interface 1991-2016 - Speciale 100 pagina editie

Jubileumuitgave met achtergrondartikel over muziekproductie in de jaren 90

xtra 24-12-2015 09:03

Interface bracht 25 jaar geleden haar eerste editie uit onder de titel Shiva Midi Bulletin. Midi was er nog maar een paar jaar. Internet was er helemaal nog niet. Nu, 25 jaar verder, kijken de twee mannen van het eerste uur heel even terug: huidig hoofdredacteur Jean-Louis Gayet en voormalig hoofdredacteur Matthieu Vermeulen. Je vindt het verhaal ook in Interface 195, onze jubileumuitgave, editie januari-februari 2016, die vlak voor Kerst van de drukker kwam en tussen Kerst en Oud & Nieuw in de bus valt en in de winkel zal liggen. In een overzichtsartikel vanaf pagina 24 zet Peter Hoeks, redacteur sinds 1998, alles in perspectief met een mooi tijdbeeld van de Interface-jaren.

Matthieu Vermeulen ex-hoofdredacteur en medeoprichter van Interface:


‘Pas nu weet ik dat we onze tijd ver vooruit waren’


'Als medeoprichter van Interface heb ik de eerste tien jaar zo’n beetje alles meegemaakt wat een onervaren ondernemer kan meemaken. Van hoogtepunten tot absolute dieptepunten. Maar ik heb veel geleerd. Pas nu weet ik dat we in de jaren negentig, toen Jean-Louis en ik begonnen, onze tijd ver vooruit waren.
 

Ver voordat concepten als mobile, disruptive change en uber-ization – zelfs voor het internet – onze economie, en uiteindelijk onze hele samenleving compleet zouden veranderen, vermoeden wij dat midi als muziektechnologie de muziek ingrijpend zou veranderen. En we begonnen met ‘Minimal Viable Product’: het Shiva Midi Bulletin.


Midi kun je beschouwen als het eerste platform in de wereld dat niet alleen computers, maar ook elektronische muziekinstrumenten en computers met elkaar ging verbinden, op een haast democratische wijze. Het mooie van midi is, dat meerdere fabrikanten het als open standaard accepteerden. Daarmee openden ze een markt en een weg naar innovatie die het meervoudige aan omzet heeft gegenereerd; iets wat zonder midi nooit mogelijk geweest zou zijn. Midi leidde ook tot nieuwe muziekstromingen en nieuwe manieren van muziek produceren en componeren.


Internet gaf vervolgens aanleiding tot een revolutie in de muziekindustrie waarvan we het eind nog niet in zicht hebben. In minder dan twintig jaar zijn we van de lp, via de cd, Napster en iTunes bij Spotify en Apple Music terecht gekomen. Sommige muzikanten en producers zijn daar beter door geworden, anderen hebben hun bestaan zien verminderen of zelfs verdwijnen.


Interface heeft in de afgelopen jaren al deze consequenties en de rest van de disruptive changes meegemaakt en behandeld, en het is daarbij nauwelijks afgeweken van het concept dat in 2000 volwassen was geworden. Dit mede dankzij het leiderschap van het team dat zich er nog steeds dagelijks mee bezighoudt.


Persoonlijk heb ik zelf in 2000 met pijn in het hart afscheid genomen van Interface. Ik wilde mijn eigen leven diepgaand veranderen en vooral internationaliseren. Dat is gelukt; ik woon nu in Singapore, een land waar de regering grootscheepse innovaties heeft aangekondigd, zowel economisch als sociaal. Ik voel me hier dan ook op mijn plek. Toch lees ik nog elke keer alle pagina’s van Interface als ie bij mij op de deurmat valt, ook al maak ik geen muziek meer. Ik wens Interface een fantastische toekomst toe en vertrouw erop dat het de vijftig jaar nog makkelijk gaat halen. Bravo!'



Jean Louis Gayet, huidig hoofdredacteur en medeoprichter van Interface:


‘Wij zijn de “interface” tussen lezers en de technologie’


'In januari 1990 richtten Matthieu Vermeulen, Ben Jansen en ik het bedrijf Shiva Digital Music Applications op. We gingen cursussen geven over midi, synthese en alles wat daarmee te maken had. Omdat er een groot gebrek was aan literatuur over die materie, en de Nederlandse muziekbladen er weinig aandacht aan gaven, besloten we zelf een boek uit te brengen: Midi Computers Synthesizers En Studioapparatuur, en een eigen, simpele nieuwsbrief te maken met daarin onze visie en kennis over de nieuwe technologie in de muziek- en studiobranche. Dit werd het Shiva Midi Bulletin. We deden dit alles zonder enige kennis of ervaring als uitgever: een kwestie van gewoon doen! We schrijven december 1990, precies 25 jaar geleden nu.


Het accent lag in eerste instantie alleen op content, niet op de vorm. We maakten het bulletin op een gloednieuwe Atari 1040ST met floppydisks en een HP 500 deskjetprinter. Drie jaar later vervingen we die door een Atari TT met harddisk en grote monitor, een laserprinter en een scanner. Grote luxe dus!


Op een dag, begin 1995, na talloze telefoongesprekken om lezers in nood te helpen met hun midi-interfaces, ging er opeens een belletje rinkelen: wij zijn de ‘interface’ tussen lezers en de technologie. ‘Hé, wat denk je van Interface?’, werd door het kantoor geschreeuwd. ‘Interface?… heu, ja, te gek, deal!’ De naam was gevonden. Met het verschijnen van nummer 17 (april 1995), was de titel Interface gevestigd en waren we ook voor het eerst te koop in de kiosk.


Tot nummer 22 (derde kwartaal 1996) kwam Interface vier keer per jaar uit, daarna tweemaandelijks tot nummer 52, oktober 2001, waarna Interface tien keer per jaar uit zou komen, tot op de dag van vandaag. Eind 1996 was Interface zo uitgegroeid dat het onmogelijk werd voor twee man – met hoogstens wat parttime hulp – om alles zelf te doen: testen, schrijven, vormgeven, advertenties verkopen, abonnementadministratie, het versturen naar abonnees, et cetera. We gingen een samenwerking aan met de uitgever van Slagwerkkrant, Keijser 18 Mediaproducties, die aanvankelijk alleen de vormgeving, maar al snel ook administratie, marketing en sales voor z’n rekening nam. Matthieu en ik konden ons vanaf dat moment helemaal concentreren op onze core business: de inhoud van het blad. Het eerste Shiva/K18-nummer was 23 (vierde kwartaal 1996).


Interface is ontstaan uit een behoefte aan concrete informatie. Ons doel was mensen in hun homestudio te helpen de technische aspecten beter te leren beheersen. Aanvankelijk publiceerden we vooral achtergrondartikelen, workshops en tips. Later kwamen de tests erbij en nog weer later de interviews. Anno 2016 proberen we dit alles in een gevarieerd palet van thema’s te presenteren: artikelen voor zowel beginners als profs, met een goede balans tussen soft- en hardware. Op weg naar de volgende kwart eeuw, waarin we alle muziektechnologische ontwikkelingen op de voet zullen blijven volgen!'

INTERFACE JUBILEUMUITGAVE
januari-februari 2016 

De jubileumuitgave van Interface los bestellen, of een abonnement nemen? Klik hier.  

 


 

zoeken
zoeken