Release van de week: Mark De Clive-Lowe - Heritage II

Vandaag verschenen - 5 april

Muzieknieuws 05-04-2019 07:03

Pianist, componist en live remixer Mark de Clive-Lowe (MdCL) komt met zijn nieuwe album Heritage II. Het album maakt deel uit van een tweedelige serie. Het eerste deel, Heritage, werd op 4 februari aangekondigd en vier dagen later gereleased.

Mark De Clive-Lowe is van half Japanse en half Nieuw Zeelandse afkomst. Zoals de naam al doet vermoeden gaan de albums over de achtergrond van de muzikant. Hij duikt met de albums in zijn Japanse afkomst en de culturele roots van het land, door een lens van jazz en elektronische muziek. Daarmee is het zijn persoonlijkste album tot dusver.

Het materiaal voor beide albums is opgenomen in een periode van drie nachten tijdens live-optredens bij de LA’s Blue Whale jazzclub in Little Tokyo. Daarnaast hebben ze nog een dag in de studio gewerkt.

Bekijk hieronder een korte documentaire over het eerste deel van de serie:

De bezetting bestaat uit MdCL op de piano, Rhodes, synths en live-elektronica naast de muzikanten Josh Johnson op altsaxofoon en fluit, Teodross Avery op tenorsax, Brandon Eugene Owens op de bas, Carlos Niño op extra percussie en Brandon Combs op de drums.

 

Tracks
Twee tracks van het album werden al eerder bekend gemaakt. De eerste track was O Edo Nihonbashi. Dit is oorspronkelijk een Japans volkslied. MdCL vertelt dat hij altijd de melodie en het verhaal achter het lied mooi heeft gevonden, en wilde dat het deel uitmaakte van zijn project naast het andere volkslied, Akatombo, uit het eerste album. Edo is de oude naam van Tokyo en Nihonbashi is een gebied in Tokyo met bruggen waarmee handelaren en reizigers de stad mee bereikte. Luister hieronder de track:

De tweede track die al eerder werd aangekondigd was Bushidō II, wat het vervolg is van de track Bushidō uit het eerste album. Kortgezegd is de Bushidō code een lijst met kwaliteiten die elke Japanse strijder moet hebben: rechtvaardigheid, moed, medeleven, respect, eerlijkheid, eer, loyaliteit en zelfcontrole. Er zijn ontelbaar veel manieren om de Bushidō code te volgen, maar het resulteert altijd in een nieuw pad dat voor je open gaat. De tracks Bushidō en Bushidō II zijn volgens MdCL middelen om dit idee te ontdekken. Kijk hieronder naar een live-uitvoering van de track:

Beluister hieronder het gehele album:

 

En omdat het een tweeluik is, ook maar de release van deel 1 die in februari uitkwam: 

zoeken
zoeken