Roland JD-XA pre-release bericht met videodemo's

nieuwe analoge polyfone synthesizer van Roland

Merknieuws 04-05-2015 11:06

Een nieuwe analoge polyfone synthesizer is altijd welkom. En er staat er ook nog eens Roland op. Wij mochten hem kort uitproberen voor de officiële release. Een verslag door Stefan Robbers.
In de juli-editie van Interface vind je een uitgebreide test!

Hij was op NAMM al gespot, en dook ook al eens op het internet op; de mysterieuze nieuwe Roland synthesizer. Met een bijzonder uiterlijk, en naar verluid echt analoog geluid. En nu is hij er dan, het nieuwe vlaggenschip uit de Roland-stal, De JD-XA. In dit geval staat de (hoofd)letter A voor ‘advanced’. Bij het eerder verschenen kleine familielid JD-Xi (zie Interface 187) staat de i overigens voor ‘interactive’. De letter A deed velen vermoeden dat het om een analoge synthesizer gaat; zeker omdat de JD-Xi ook al een analoge monosynth bevat. En inderdaad de JD-XA is vierstemmig polyfoon en beschikt over acht analoge oscillators (twee per stem dus) en vier analoge filters. Daarnaast bevat hij een 64-stemmig polyfone digitale synthesizer (Integra 7 synth engine), en tien multi-effectprocessors met meer dan veertig soorten effecten.


 

 

Prototype

De sounds van de JD-XA bestaan naar keuze uit digitale en/of analoge onderdelen. Aan de basis staat per stem een analoge oscillatorgolfvorm, gecombineerd met een tweede analoge oscillator, of een digitale. De JD-XA beschikt namelijk ook over een complete Integra-7 synthesizer (zonder de rom-samples). De analoge oscillators zijn overigens dco’s, dus digitaal bestuurd voor betere stabiliteit. Het geheel loopt vervolgens door een 24-dB multimodefilter. De amp en het filter hebben elk een eigen digitale envelope. Vervolgens komen twee multi-effect dsp-processors. Over de vier stemmen als geheel komen dan nog twee master dsp-processors, een galm en een delay. Er is dus nogal wat digitaal aan deze synth. Roland heeft dan ook niet geprobeerd een traditionele analoge synthesizer te maken, maar eentje die de warme analoge sound op een unieke manier combineert met een breed scala aan digitale sounds, zodat je geweldig gelayerde klanken kunt bouwen.

Het prototype dat we kort konden uitproberen beschikte al wel over de volledige synthesizer, maar bevat nog niet alle functies en hij wordt nog gefinetuned voor wat betreft de filters en andere onderdelen. Klankmatig is de JD-XA overtuigend: Een filter dat de klank warm, maar soms ook scherp laat zijn. De oscillators zijn rijk aan boventonen en de combinatie met de digitale componenten zorgt voor een breed, diep gelaagd, vol geluid.

 

Puristen-output

Het bedieningspaneel bevat knoppen voor alle parameters, en je kunt eenvoudig stemmen toewijzen aan de verschillende klanken. Dat laatste betekent dat je heel snel (met knoppen op het paneel) kunt bepalen welke parts door de analoge synth-engine gespeeld worden en de polyfonie daarvan. De JD-XA  bevat 256 interne presets en nog eens 256 op een externe usb-stick. Die kun je ook gebruiken om midibestanden of klanken vanuit een computer in te laden. Elke stem heeft namelijk een 4-maten sequencer die realtime en steptime noten en alle parameters kan opnemen. Het knoppenpaneel kan ook als midicontroller gebruikt worden. Natuurlijk beschikt het apparaat over een usb-aansluiting voor audio en midi. Bijzonder is de ‘puristen output’, een extra stereo uitgang naast de master, waarmee het analoge geluid vóór de digitale effecten uit de JD-XA komt. De JD-XA beschikt verder over een vocoder, een externe ingang, vier modulatiewielen en een 4-octaafs fullsize keyboard met aftertouch. Binnenkort in Interface een complete test van dit nieuwe, veelbelovende vlaggenschip van Roland.

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken