Rottende cd's

Merknieuws 06-03-2017 17:30

Ten tijde van de introductie werden ze als onverslijtbaar gepresenteerd, maar de werkelijkheid is anders. CD's verouderen en kunnen kapot gaan.

Eigenlijk is het fenomeen al jaren bekend, maar ik negeerde het totdat ik een paar zelf geschreven back-up cd's opviste van een track waar ik wat mee wilde doen. Dat ging dus mooi niet door, want de schijf bleek onleesbaar.

Disc rot noemen ze het en het ziet eruit als koffievlekken of kleine gaatjes of de kleur wordt anders. Uiteindelijk kan de cd totaal onbruikbaar worden en dat is al vervelend bij muziek cd's, maar helemaal bij back-ups op cd.

De oorzaak is een chemische reactie tussen de gebruikte kleurstoffen - soms zelfs in de 'booklets'- en de gebruikte plastics. Het is wel zo dat bepaalde jaren en bepaalde samenstellingen van de plastic drager meer problemen zouden veroorzaken dan andere, maar welke wel en welke niet is onduidelijk.

 

Bij DVD's schijnt het probleem iets minder ernstig te zijn, maar recordables zouden nog minder lang meegaan dan kant-en-klare muziek cd's. Hoge temperatuur en vochtigheid zal de levensduur beperken.

Wie meer wil weten kan terecht bij dit uitgebreide artikel op Motherboard

 

In elk geval meer dan genoeg redenen om tijdens een regenachtig weekend al je audio en data cd's en dvd's eens te controleren en voor de zekerheid belangrijke data naar een andere drager over te zetten. Maar waarop dan? tape? Mmmm... lastig, een nieuwe kopie op dvd wellicht of dingen die echt belangrijk zijn toch maar op een usb harde schijf zetten, of in de Cloud!

En als je fouten tegenkomt kun je hopelijk bij een herstelprogramma terecht. Patrick mackaaij testte zes programma's, waarbij CDCheck het meest succesvol was.

zoeken
zoeken