Download nieuwe freeware! Beatmaker RT-7070, Bass Professor II en PaulXStretch

Freeware bij Interface 222, oktober 2018

freeware 27-09-2018 15:09

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden.

808, 909, 606 iedereen kent ze, maar de TR-707 is een beetje de Assepoester in de Roland TR-stal. Het was de eerste Roland drumcomputer met enkel samples en vanwege de gebruikte converters en compressie, klonk ie wat slapjes vergeleken met de Linndrums en DMX'en van die tijd. Zoals vaker blijkt een zwakte achteraf juist een attractie te zijn. De 707 neem je niet voor de vette kick en snare maar voor de dansende sound die moeiteloos zijn plekje vind in de mix. Beatmaker heeft alle 15 drumsounds heel mooi gesampled voor RT-7070, maar ze hebben ook 19 variaties toegevoegd die bewerkt zijn met allerlei moderne en vintage apparatuur. Verder is er een mulimode filter, een ingebouwde reverb en natuurlijk een mixer en individuele outputs. Zo blijkt de TR-707 nog allerlei andere karakters in zich te verbergen, soms veel steviger dan het origineel. Je kunt de samples trouwens ook als standaard wave bestanden downloaden.

Windows/Mac, 32/64 bit, vst/vst3/au plug-in instrument

 

De lage frequenties, we besteden er veel werk aan tijdens de mix en dan nog blijft er altijd wel iets te wensen over. Bass Professor II is eigenlijk bedoeld om DI basgitaren een fikse make-over te geven, maar blijkt ook prima bruikbaar voor kicks, drumloops of eventueel zelfs complete mixes. Eigenlijk is het een soort channel strip voor het laag. Het begint met een heel efficiënte 7-bands leveler met enkel een intensiteits fader, dan een aan/uit transient processor die de attack van de leveler verandert en een relatief subtiele distortion. Vervolgens kun je het level van de zeven banden van de compressor balanceren met zeven faders om het signaal verder te shapen. Om het gevaarlijke sublaag binnen de perken te houden is er nog een 30 Hz low-cut filter. Uitgebreid, eenvoudig te bedienen en met verassend veel mogelijkheden om de input steviger te maken of beter in de mix te laten passen. Absoluut de moeite waard!

Windows, 32/64 bit vst plug-in

   

Eigenlijk elke daw heeft een ingebouwde timestretcher en tegenwoordig is de kwaliteit daarvan ook erg goed. In een daw als Live is de timestretch zelfs een fundamenteel onderdeel van het systeem. Dus waarom nog zoeken naar een andere timestretcher? Nou bijvoorbeeld om hele bijzondere klankkleuren te maken. Alle makers streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gestretchte audio, maar met de juiste parameters is een stretcher ook erg geschikt om bizarre spectrums te creëren, die je direct in een sampleplayer kunt gebruiken of als oscillator voor een sample-based synth. Paul's Extreme Time Stretch bestond al heel lang, maar dit is een verbeterde versie die ook als plug-in werkt. Het stretchen verloopt helaas niet in realtime; je moet eerst audio 'capturen' uit je daw of in de plug-in zelf een audiobestand laden. Vervolgens kun je met de diverse parameters loos gaan en ontstaan de meest bizarre klankkleuren. Even wennen, maar er komen waanzinnig spannende sounds uit.

Win/Mac, 64 bit vst/au plug-in

 

 

Gratis samples

 

BangerLab Free Dose

BangerLab heeft een mooie selectie uit hun samplerepertoire gemaakt met 222 stuks 24 bit wav-bestanden en 54 midifiles. Dat loopt van drums, via drumloops en melodische frases naar vocals

 

SampleScience Endangered Rhythms

790 drumloops en 506 basloops, daar moet je toch wel even mee vooruit kunnen! Deze akoestische drums en elektrische bassen zijn beschikbaar als 24 bit, 48 kHz wave en Rex2 bestanden.

 

Cinematique Instruments Landscape

Landscape is een Kontakt ensemble waaruit constant veranderende klanklandschappen komen. Je kunt het bespelen maar ook vrij zijn gang laten gaan. Nuttig voor ambient, maar ook voor elektronische drones. Landscape werkt enkel met de volledige versie van Kontakt.

 

zoeken
zoeken