Download nieuwe freeware! Vocal Doubler, MPS, Surge

Freeware bij Interface 224, december 2018

freeware 22-11-2018 08:11

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

Hoe dubbeler hoe beter lijkt het wel; dubbele oscilators, dubbel mayonaise, dubbele bonus, maar ook een dubbele stem of solo heeft meer impact. Het klinkt het mooist als je die stem of solo ook echt twee keer inzingt of inspeelt maar het is niet zo eenvoudig om de frasering en alle p's en t's mooi strak te krijgen. Met een elektronische doubler is dat natuurlijk geen probleem en hoewel die natuurlijk minder levendig klinkt dan een dubbel ingezongen vocal is het toch een erg mooi effect. Izotope Vocal Doubler is eenvoudig in te stellen door met de muis in de grafiek separation en variation bij te stellen. Dat staat neem ik aan voor delay en modulatie, verder is er nog een wet/dry regelaar. Doubler levert een aangenaam dikke, fluwelen klank die niet te dik opgelegd klinkt. Wil je extremer gaan dan zet je er gewoon twee achter elkaar. Leuk is de knop Vocal tips die je naar een webpagina brengt met inderdaad, nuttige tips over het mixen van vocals.

Windows/Mac, 32/64 bit au/vst/aax plug-in

 

De een wordt enorm opgewonden van pagina's volgepropt met knopjes en schuifjes, de ander slaat daarvan helemaal dicht. Wie last heeft van parameter paranoia wordt op zijn wenken bedien met MPS, een afkorting die staat voor Musical Parameter Synth. In MPS zijn alle parameters samengebald in een beperkte hoeveelheid knoppen met intuïtieve namen. Op de cirkelvormige X-Y controller kies je een mengvorm tussen vier materialen als glas, metaal, snaren en hout en er zijn vier faders met namen als vivid en air. Afgezien van twee regelaars voor de envelope is dat alles. Maar het blijkt genoeg voor een prima synth. Alleen al de X-Y controller zorgt voor veel variatie en prachtige morphing als je hem automatiseert. MPS klinkt meestal warm en aangenaam en is erg goed in pads. Maar ook de metaal- en glassounds overtuigen. En als je de X-Y matrix aan een joystick controller toewijst kun je prachtige overgangen in klankkleur maken.

Windows/Mac vst/au plug-in instrument

 

Inderdaad deze synth is al 10 jaar oud, wat natuurlijk een eeuwigheid is als het om software gaat. Maar sinds kort is hij gratis én hij klinkt nog steeds meer dan uitstekend! Surge gebruikt een mix van synthesemethodes waaronder subtractive, FM en wavetable. Met drie oscillatoren per stem en zestienvoudige polyfonie (of unison) kun je er ook hele brede sounds en akkoorden mee spelen. Er zijn twee filters in negen variaties, die op allerlei manieren te combineren zijn. De afdeling modulatie is rijk voorzien met 12 lfo's, en 12 envelopes die je op zowat alle parameter kunt loslaten. En dan zijn er nog een hele hoop effecten. Er valt dus genoeg aan te programmeren, maar het venster is wel wat klein uitgevallen. Met meer dan 1000 overzichtelijk geordende presets, hoef je ook niet per sé zelf te programmeren. En het klinkt allemaal meer dan uitstekend; stevige attack, warm rollend laag, knarsende randjes, prachtige effecten en spannende sequences uit de step sequencer. Oud zeker, maar uitgeblust? No way!

Windows/Mac 32/64 au/vst plug-in instrument

 

Gratis Samples

Leuke collectie van 119 ritmische orkestsoundloops die voor allerlei stijlen bruikbaar zijn. Bij de 24 bit wave loops ligt het tempo onder de 100 bpm.

https://slooply.com

 

Interessante verzameling van 594 opnames van alledaagse voorwerpen en stemmen plus variaties daarvan; transformed en transwarped! Het zijn allemaal 16 of 24 bit wavebestanden.

https://oceanswift.net

 

34 groovy drumloops, uitgesplitsts in kick, hihat, claps en percussie.

www.highlifesamples.com

zoeken
zoeken