Download nieuwe freeware! Action Tremolo, Nostromos Free, ModulAir

Freeware bij Interface 229, juni 2019

freeware 29-05-2019 19:05

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

 

Tremolo is een effect dat we vooral associëren met gitaren, en zelfs daarvoor wordt het als een nogal ouderwetse gimmick gezien. Ondanks dat wat muffe imago is Action Tremolo veel spannender dan je zou denken, want behalve instant vintage ‘bibbersounds’ kun je er ook heel frisse, moderne sounds mee maken. Action Tremolo heeft een paar features die daar zeker bij kunnen helpen. Behalve de standaard lfo – in dit geval met vijf golfvormen – kun je het volume ook moduleren met een envelope follower of een 32-staps sequencer. Deze kunnen naar keuze gesynchroniseerd worden met het daw-tempo. Het bereik loopt dan van een hele noot tot 32ste triolen. En behalve de standaard volumevariaties is er nog een tweede afdeling met een autopanner die precies dezelfde uitrusting heeft. Zo kun je uitstekend al of niet onregelmatige stereo stutter-effecten realiseren of fade-ins, autopans en sidechain-achtige effecten maken. Voor de 32-staps sequencer is er een apart editschermpje.

Windows/Mac; 32/64-bit; vst/au/aax-plug-in

www.noiseash.com

 

De naam Nostromos klinkt spannend – lijkt wat op Nostradamus – en de sounds zijn ook heel mysterieus. Deze Free Edition bevat vijf fraaie ambient atmospheres uit de grote Nostromos, waarin 100 sample-based klanken zitten. De sounds zijn gebaseerd op sciencefictionfilms uit de jaren tachtig, zoals Aliens, Creature, The Abyss en Predator. Op zich klinkt dat al heel spannend, angstaanjagend of mysterieus, maar gelukkig valt er verassend veel te editen. Zo is er een vierdelige envelope voor de loudness en kun je een sublayer toevoegen voor extra body. Vinyl zorgt voor een niet erg sciencefiction laagje vinylgeknisper, Noise en Dust maken het spectrum wat breder en vieziger. Er is een ingebouwde galm, waarvan je enkel de intensiteit kunt regelen. De modulator kan voor pan, volume, pitch en expression worden gebruikt waarbij je lfo-golfvorm, diepte en snelheid zelf kunt kiezen. Tot slot is er nog een filter dat als low pass of high pass werkt.

Windows/Mac; 32/64-bit; vst/au-plug-in

www.samplescience.ca

Een synth waar je niet zelf modules kunt kiezen en combineren, lijkt tegenwoordig nauwelijks nog mee te tellen. Patchkabels verplicht lijkt het wel, ModulAir is weliswaar modulair, maar er worden geen patchkabels gebruikt. Je kunt maximaal achttien modules combineren waarbij de Voice modules (oscillator, filter, modulator) allemaal polyfoon zijn, en de Master modules (effecten) monofoon. Momenteel kun je kiezen uit 44 modules. Terug naar het patchen; dat gebeurt hier met een keuzemenu bij elke parameter in een module die gemoduleerd kan worden. Hierin zie je een lijstje met midicontrollers, en een tweede lijst met alle op dat moment aanwezige modulatorsignalen in het rack. Dat is even wennen, maar je scherm wordt in elk geval niet verduisterd door een bos kabeltjes. ModulAir is nog in ontwikkeling, maar er zijn al heel wat leuke modules waaronder sequencers en effecten. Gelukkig zijn er ook zo’n 50 presets om je op weg te helpen. Voordeel is dat ModulAir polyfoon is, werkt als plug-in en je er ook externe audio mee kunt bewerken.

Windows/Mac; 32/64-bit; vst/au-plug-in

www.fullbucket.de

 

 

GRATIS SOUNDS

Taqsim Dhol Loops from the Caucasus. Met 36 percussieloops van een dhol (trommel uit de Kaukasus) voor een oriëntaalse feel, in aiff-bestanden.

https://taqs.im

Soniss #GameaudioGDC Bundle. Maar liefst 25GB aan soundeffects als wav-bestanden van sounddesigners uit de hele wereld; geselecteerd uit de Soniss-catalogus.

https://sonniss.com

New Loops Free Sounds. Heel veel drumsounds, synths, loops, et cetera als wav-bestand, plus kits voor diverse sampleplayers en patches voor softsynths.

https://newloops.com

zoeken
zoeken