Download nieuwe freeware! Kee Bass, ANA-1000, La Petite Excite

Freeware bij Interface 234, december 2019

freeware 21-11-2019 07:11

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

GRATIS SOFTWARE

Martinic Kee Bass

Het ziet eruit als een halve accordeon op z’n kant, maar de Kee Bass is een virtuele versie van een bestaand instrument, waar ik nog nooit van gehoord had: de Rheem Kee Bass. Dit was een keyboard dat een contrabas probeerde na te doen. Het ding heeft wel iets weg van de Rhodes Pianobass, maar klinkt net even anders. Er komen lekker wollige bassounds uit, die erg aan de jaren zestig doen denken en zich goed lenen voor bijvoorbeeld walking bass lines. Lekker laag en een vleugje knarsend midhoog. Alle sounds zijn legato, dus net als bij een contrabas. Met een paar schakelaars kun je de sound wat bijwerken, maar op een verborgen pagina blijkt er nog veel meer in te stellen, zoals een filter, een vca en enkele extra’s. Je kunt zelfs de toonhoogte van de noten vrij bepalen. Kee Bass is gratis, maar je moet wel een license aanvragen om hem te unlocken.

Win/Mac; vst/au-plug-in

www.martinic.com

 

Lurker Beats ANA-1000

Deze plug-in ziet er niet heel veelbelovend uit met z’n dertien in een dozijn userinterface, maar het blijkt een wolf in schaapskleren te zijn. ANA-1000 is een analog modeling monosynth met een volwassen, om niet te zeggen smeuïge sound. Hij heeft twee oscillators met de basic golfvormen en eigen envelope, en een eenvoudig, resonerend low pass-filter met adsr-envelope. Verder een modulatiesectie met drie syncable lfo’s en als effecten distortion, chorus en delay. Op zich niks speciaals, zou je zeggen, maar er komen heel levendige, volle sounds uit. Vooral de leads en bassen maken indruk, maar het overgrote deel van de sounds is erg goed geprogrammeerd. Net genoeg lfo-modulatie, en opvallend smaakvol gebruik van effecten. Lastig is dat je de presets zelf moet laden, en omdat het een vst3-plug-in is, moet je hem wel in de juiste folder zetten. Als je dat doet, word je beloond met heel lekkere sounds.

Windows/Mac; 64bit; vst3/au-plug-in

https://synthiv.ivysirena.com

Fine Cut Bodies La Petite Excite

Jazeker, dat is Frans en het gaat om een exciter. Een exciter is een plug-in waarmee je extra hoog en laag kunt toevoegen aan de input. Dat is echt anders dan een eq, want een exciter voegt frequenties toe die er eerst niet waren. La Petite Excite zit eenvoudig in elkaar met een knop voor Low en een voor High. Wat die doen, lijkt me duidelijk, en dat geldt ook voor de input- en outputregelaars. Minder voor de hand liggend is de CV-knop. Dat is een compressor maar eentje die enkel werkt op het hoog dat de exciter toevoegt, waarbij de input dient als sidechain/controle-signaal. Het zorgt voor ducking in het hoog, waardoor het meer samengebald en pittiger wordt. Dat werkt erg goed. Tot slot is er nog de Noise Floor-schakelaar. Die voegt simpelweg wat ruis toe. Lijkt me verder niet heel nuttig. De exciter werkt verder prima, zolang je het niet overdrijft natuurlijk!

Windows/Mac; 32/64-bit; vst/au-plug-in

www.finecutbodies.com

 

 

GRATIS SOUNDS

Angelic Vibes Free sample packs

 Veel gratis packs met drums, vocals en instruments en plug-inpresets voor hiphop/trap et cetera. Wav-bestanden met loops en one-shot samples.

www.angelicvibes.com

Rast Sound African GYLL II

 Loops en multisamples (167MB) van de African Gyll, ook wel ballafon genoemd. Klinkt als een primitieve marimba. Wav-bestanden en instrument voor de volledige versie van Kontakt.

https://rastsound.com

Audio Animals Re-Mastered Drumbreaks

 Bewerkte vintage drumbreaks (184 stuks) van vinyl en tape met tempo’s van 61 tot 175bpm. Het gaat om wav-bestanden.

www.audioanimals.co.uk

zoeken
zoeken