Download nieuwe freeware! Codec, Pneuma, V-Station, Bass Station

Interface Freeware 253: de beste gratis software & sounds

freeware 15-09-2022 11:09

Elke uitgave selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden.

Lese Codec

Na tape-, cassette, 8-track-, portastudio-, video- en vinylemulators bijt de retrotrend zich nu in de staart met Codec. De digitale bijverschijnselen van trage internetconnecties en datacompressie liggen immers nog niet eens achter ons. Toch emuleert Codec de ongewenste bijverschijnselen van wankele internetverbindingen met drop-outs en daaaaatt...aaaacccccc...orrrrrrrrrrrrecsssssie. Bizar eigenlijk, want sinds Covid horen – en zien – we al die problemen (en niet te vergeten out of sync-audio) dagelijks bij alle videoverbindingen met journalisten, opiniemakers, experts en panelleden. Er valt in Codec heel wat in te stellen: Loss, Crunch, Bandwidth, Frequency, Width en natuurlijk Bitrate. Voice Mode, Music Mode en Low-Latency trakteren de binnenkomende audio op een variabele marteling. Lost Packets imiteert al of niet geslaagde pogingen om drop-outs te corrigeren of reconstrueren.

MacOS/Windows; 64bit; au/vst2-plugin

lese.io

RonanFed Pneuma

Pneuma grossiert in oscillators. Deze polyfone synth heeft vier oscillators, een noisebron en twee sample-oscillators per stem. Bij het filter blijft het beperkt tot State Variable en Moog. De 2x4 mod-matrix is opvallend Spartaans, maar dat is wel buiten de drie envelopes en twee lfo's gerekend. Als het over effecten gaat, pakt Pneuma opnieuw flink uit; negen stuks waaronder stereo imaging, bass boost, eq en verder het gebruikelijke assortiment. Nog niet genoemd zijn de arpeggiator en de handige Chord Generator. Dat alles is verpakt in een professioneel uitziende en overzichtelijke gui. Soundwise doet Pneuma het prima in edm, techno, trance en aanverwante dancesoorten, maar de nijvere programmeur kan er alle kanten mee op en er is een mooie collectie presets.

Windows; 64bit; vst/vst3-plugin-instrument

ronanfed.rf.gd

Novation V-Station en Bass Station

Hoe lang kun/moet je een plugin blijven exploiteren? Die vraag speelt in de wereld van software, want bij het updaten voor de laatste OS-versies en plugin-standaards wegen de kosten vaak niet op tegen de baten. Eerder besloten Audio Damage en Toneboosters al hun collectie oudere plugins freeware te maken; nu doet Novation dat met z’n V-Station en Bass Station synths.

 

V-Station, gebaseerd op de K-Station hardware, heeft acht stemmen met drie oscillators elk, die meerdere golfvormen, fm en ring-mod beheersen. Verder een prima filter en een uitgebreide fx- sectie.

Bass Station is een virtuele versie van Novation’s analoge mono bassynth. Twee oscillators met blokgolf en zaagtand gaan door een12/24dB low pass-filter, dat alles met flink wat modulatieopties. Net als bij V-Station krijg je er een mooie collectie presets bij.

MacOS/Windows; 32/64bit; au/vst-plugin-instrument

downloads.novationmusic.com/legacy

 

GRATIS SOUNDS

F9Audio Free Stuff

Negen gratis beat- en synthcollecties van F9. Wavebestanden en instruments voor Kontakt, Logic en PreSonus sampleplayers

f9-audio.com

ProjectSam The Free Orchestra 2

Grondige update van een geweldige collectie orkestsounds uit de Sam-collectie. Werkt ook met Kontakt Player.

projectsam.com

WA Production Free Anniversary Collection

2022-compilatie uit het assortiment van WA Production; 3GB aan samples, construction kits, presets en midiloops in diverse stijlen.

waproduction.com

zoeken
zoeken