Midi 2.0 standaard nu officieel

Tweeweg comunicatie, hogere resolutie en betere timing

Muzieknieuws 30-01-2020 09:36

Al zo'n 35 jaar bestaat de midistandaard en na jarenlang overleg over een 2.0 update is die nu tijdens de recente NAMM show door de MMA officieel vastgelegd.

Ondanks alle klachten over timing en datacapaciteit blijkt midi zich nog steeds te kunnen handhaven in de wereld. Blijkbaar heeft men indertijd toch iets zeer werkbaars in elkaar gezet, want we gebruiken het nog elke dag. Midi 2.0 is al geruime tijd geleden aangekondigd maar over de exacte specificaties is onlangs tijdens de NAMM overeenstemming bereikt. Het nieuwe protocol biedt allerlei nieuwe mogelijkheden en verbeteringen, maar het is aan fabrikanten en ontwikkelaars hoe die nieuwe features precies ingevuld gaan worden. Die vrijheid om features naar eigen smaak in te vullen en backwards compatibiliteit met midi 1.0 te garanderen speelden een grote rol bij het definiëren van de mid 2.0 standaard.

De specs van midi 2.0 zeggen niets over kabels of pluggen, dus dinkabels blijven gewoon in gebruik net als usb maar ook draadloze en bekabelde netwerken.

Belangrijkste punten zijn:

  • MIDI Capability Inquiry (update)

  • Universal MIDI Packet & MIDI 2.0 protocol

  • Common Rules for MIDI-CI Profiles

  • Common Rules for MIDI-CI Property Exchange             

  • Property Exchange Foundational Resources and Basic Resources 

Het is knap lastig om precies te vatten wat midi 2.0 zal gaan betekenen, maar belangrijk is dat midi 2.0 apparaten bi-directioneel met elkaar kunnen communiceren en dat de controller resolutie omhoog gaat naar maximaal 32 bits. Zo gaat velocity van 7 naar 16 bits, en andere controllers krijgen zelfs 32 bits, meer dan genoeg voor subtiele muzikale expressie. De hogere resolutie is vooral ook nuttig voor andere zaken als mixercontrol, licht of het aansturen van robots, om maar eens wat te noemen. Het aantal beschikbare controller gaat omhoog naar 32.000.

Verder wordt het aantal kanalen verhoogd naar 256 verdeeld in 16 groepen. Belangrijk is dat dankzij het toevoegen van JR (Jitter Reduction) timestamps de timing strakker kan worden (ook bruikbaar met midi 1.0) omdat de ontvanger precies weet wanneer een stukje data verzonden is.

Van belang is dat ook midi 1.0 devices gebruikt kunnen blijven worden. Fundamenteel daarbij is dat apparaten en software met elkaar kunnen communiceren. Als een Midi 2.0 device een Capability Inquiry (CI) verstuurt en er komt geen antwoord dan weet ie dat aan de andere kant een midi 1.0 device zit. Met Property Exchange (PE) kunnen midi 2.0 devices hun communicatie op elkaar afstemmen. Zo kan een apparaat aan het andere vragen welke parameters, controllers, presets allemaal via midi stuurbaar zijn en hoe. CI is natuurlijk ook erg handig bij het configureren van hardware midi controllers via Profiles – denk aan gitaren, mixers, blazers etc. -met midi 2.0 devices. Ook het aansturen van externe midi hardware vanuit je daw kan zo een stuk eenvoudiger en sneller verlopen.

Enige tijd geleden werd MPE (Midi Polyphonic Expression) al toegevoegd voor bijvoorbeeld polyfone pitchbend, maar in midi 2.0 kun je met MPE allerlei CC-messages per noot verzenden voor expressievere polyfone performances. Daarmee wordt ook de communicatie tussen vst3 plug-ins en midi 2.0 een stuk subtieler. Verder kun je zo toonhoogte informatie voor elke noot versturen en dus microtonaal spelen.

Kortom, je kunt veel meer informatie met hogere resolutie verzenden via midi 2.0 en midi 2.0 devices kunnen bi-directioneel communiceren. Wat daarmee allemaal mogelijk wordt valt niet te voorspellen; fabrikanten en ontwikkelaars kunnen de extra informatie en communicatieopties voor allerlei functies en features inzetten.

Vooralsnog is er nog nauwelijks hardware en software die midi 2.0 ondersteunt. Dat komt enerzijds omdat de specificaties nog erg vers zijn en anderzijds omdat nieuwe functies nog geïmplementeerd moeten worden. Het enige apparaat dat midi 2.0-ready is is voorlopig Roland's A-88MKII keyboard controller.

Meer informatie

 

zoeken
zoeken