Yamaha CS-80

Unieke en zeer zeldzame polyfone analoge synth

Muzieknieuws 25-02-2020 17:43

Een van de meest iconische analoge synthesizers is de Yamaha CS-80 uit 1976. In een lange video van Gforce software's Dave Spiers en synth technician Kent Spong kom je alles te weten over deze legendarische polyfone synth die zijn tijd ver vooruit was

De Yamaha CS-80 was groot, zwaar (100 kilo), duur en behoorlijk onderhoudsgevoelig (verbruik 300 Watt!) maar vanwege zijn unieke sound, expressieve controls en het feit dat er maar weinig gemaakt zijn brengen tweedehandsexemplaren enorme bedragen op. De CS-80 had een voorganger in de nog grotere en zeldzamere GX-1.

De CS-80 was een achtstemmige synth met twee onafhankelijke layers. Er zijn 22 presets, voor de 4 user memories werd een kostbare oplossing bedacht in de vorm van complete banken met miniatuur potmeters.

Het 61 noots toetsenbord was aanslaggevoelig en leverde polyfone aftertouch. Unieke features voor die tijd net als de ribbon controller en de presets!

Elke stem heeft twee oscillatoren (verdeeld over de twee layers), er zijn 2 high-pass en 2 low-pass filters met resonantie, envelopes voor amp en filter.

De CS-80 is natuurlijk vooral bekend dankzij het werk van Vangelis maar er waren talloze andere artiesten die de CS-80 gebruikten; Ultravox, Steve Winwood, Eddie Jobson, Kate Bush, Stevie Wonder, Toto, Peter Gabriel, Michael Jackson, Earth Wind & Fire, 10CC, Brian Eno, Daft Punk en talloze anderen.

Er is eigenlijk maar één plug-inversie namelijk de CS-80V van Arturia.

Yamaha maakte ook de eenvoudiger CS-60 en CS-50 maar die zijn ook vrij zeldzaam. Op het gebied van hardware is er de Deckard's Dream module van Black Corporation waarvan net de Mk2 versie is aangekondigd. Dit is geen letterlijke kopie maar een op de CS-80 gebaseerde module. Verder heeft Behringer aangekondigd met een clone bezig te zijn maar tot dusverre heeft dat nog niets concreets opgeleverd.

 

Meer informatie

 

 

 

 

zoeken
zoeken