Rupert Neve 1926-2021

Legendarische ontwerper van geluidsapparatuur overleden

Muzieknieuws 15-02-2021 10:33

Iedereen die iets met studioapparatuur heeft kent de naam Neve. De achternaam van de legendarische Rupert Neve stond en staat voor fantastische geluidskwaliteit en innovatief ontwerp

12 februari j.l. overleed Rupert Neve op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats in Texas. De doodsoorzaak was een combinatie van (non-Covid) longontsteking en hartfalen.

Als kleine jongen was Neve al geïnteresseerd in elektronica. Tijdens de tweede wereldoorlog hield hij zich bezig met communicatieapparatuur en daarna construeerde hij een mobiel opnamesysteem rond een platensnijder. Een door Neve bedacht pa-systeem werd gebruikt voor toespraken van de Britse koningin en Winston Churchill.

In 1961 begon Neve samen met zijn vrouw Leslie Neve Electronics. Hij onderkende als een van de eersten de behoefte aan grotere consoles voor de bloeiende popmuziek in die tijd en startte met de productie van studiomixers. Aanvankelijk werden daarin buizen gebruikt, maar al in 1964 schakelde hij over op transistors en begon de reputatie van Neve en zijn producten te groeien. Behalve complete mixers als de 80 en 50 serie maakte Neve ook preamps zoals de 1073 en 1081 en de 2254 compressor. Allemaal apparaten – op basis van class-A schakelingen – die nu enorme bedragen opbrengen

.

Bij talloze Britse maar ook Amerikaanse muziekproducties van eind jaren 60 en begin jaren 70 werden Neve mixers of processors gebruikt. De apparatuur van Rupert Neve heeft daar dan ook een enorm aandeel in de sound van die tijd vrijwel alle grote namen hebben op hun klassieke opnames met Nevemixers gewerkt. Dave Grohl wijdde in zijn documentaire Sound City een flink deel aan de Neve 8028 en interviewde Rupert Neve ook uitgebreid.

Later bedacht Neve het NECAM moving fadersysteem, de eerste digitale automatisering voor analoge mixers. Neve heeft zich eigenlijk nooit met digitale elektronica beziggehouden, voor hem was analoog veruit superieur.

Neve verkocht zijn bedrijf in 1975 aan Siemens, later kwam het merk bij het Britse AMS terecht. Nu bestaat het nog steeds onder de naam AMS/Neve.

Dat bedrijf maakt nog steeds apparatuur gebaseerd op Neve's ontwerpen maar Rupert Neve zelf was er niet meer bij betrokken, Hij werkte eerst als consulent en ontwerper voor o.m. Amek, later in 1985 richtte hij Focusrite op. De eerste opdracht voor dat bedrijf was afkomstig van George Martin die een preamp/eq voor zijn AIR Studios zocht. Het resultaat was de legendarische ISA 110, die in aangepaste vorm nog steeds gemaakt wordt door Focusrite. Neve maakte uiteindelijk ook de Focusrite Studio Console, een zeer ambitieuze mixer waarvan er maar 10 gemaakt werden.

Begin jaren 90 verkocht Neve Focusrite en in 2005 richtte hij Rupert Neve Designs (RND) op. Met dat bedrijf ontwikkelde hij allerlei nieuwe producten, die echter wel deels op zijn klassieke ontwerpen gebaseerd waren, van de 5088 console tot aan de RNDI di-box.

Neve bleef trouw aan zijn transistorschakelingen maar wel met een specifieke, Neve-gekleurde sound en vrijwel al zijn ontwerpen hebben een zeer ruim frequentiebereik, ruimer dan het menselijk gehoor.

In zijn lange en productieve leven heeft Neve een nauwelijks op waarde te schatten bijdrage aan de klank van studio- en liveopnames geleverd. Zijn ontwerpen waren altijd efficiënt, karakteristiek en vooral muzikaal. Daarom worden vrijwel al zijn ontwerpen nog steeds nagebouwd, of dienen als inspiratiebron voor talloze nieuwe producten. Volkomen terecht werd aan deze briljante maar bescheiden. 'genteleman-ontwerper' in 1997 dan ook de Lifetime Achievement Technical Grammy Award toegekend.

Neve Timeline met unieke foto's

 

 

 

zoeken
zoeken