Trace bloom Synescope

Terugkeer van de picture disc!

Muzieknieuws 10-05-2021 10:42

Wat hebben Kleur en muziek met elkaar te maken? Er zijn veel theorieën over die relatie en mensen met synesthesie ervaren zelfs kleuren bij bepaalde geluiden en andersom. De Synescope is een prachtig experiment om kleur en klank met elkaar te verbinden

De componist Scriabin deed al een eeuw geleden pogingen om kleuren met zijn composities te integreren en tegenwoordig bestaat er allerlei software die uit afbeeldingen geluiden kan genereren. De Trace Bloom Synescope combineert deze, vaak wat mystieke, kleur/vorm/frequentie associatie op ludieke en esthetische wijze met een omgebouwde Technics draatafel.

Vier afspeelkoppen zetten ( verandering van) kleur, focus, positie en contrast om in mididata en meerdere CV outputs. Je kunt een kant-en-klare 'picture-disc' gebruiken en de koppenpositie en draaisnelheid variëren, maar je kunt ook live schilderen of tekenen op de draaiende plaat zodat een levendige multimedia performance ontstaat.

Synescope is een project van kunstenaar/ontwerper Brian Alexander die veel meer experimentele instrumenten heeft gemaakt waarbij neurologie, toeval, natuurverschijnselen en muziek samengebracht worden. De Synescope zal vermoedelijk nooit te koop zijn maar misschien krijg je zin om je eigen SL-1200 te verbouwen voor een leuk klankexperiment?

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken