Popronde 2021 begint 11 september

'Betaald maar nog steeds laagdrempelig'

Muzieknieuws 19-08-2021 13:00

Popronde 2021 gaat 11 september van start in Nijmegen. Door corona-maatregelen iets anders dan we gewend zijn: De focus verschuift van de horeca naar culturele locaties. Want daar mogen wel concerten georganiseerd worden, mits zittend en op anderhalve meter afstand van elkaar.

Het grootste reizende festival van Nederland kondigt vandaag het programma voor de aftrap aan. Op 11 september 82 acts spelen verspreid door thuisstad Nijmegen, tijdens een coronaproof Popronde. Van 12.00 uur ‘s middags tot middernacht wordt thuisstad Nijmegen omgetoverd tot muziekhoofdstad van Nederland, met optredens van maar liefst 82 acts op 14 locaties.

Een muzikale ontdekkingstocht, van kroeg naar kapperszaak, van kerk naar kledingwinkel, zit er dit jaar echter niet in. Vanwege de coronamaatregelen gaat Popronde haar eerste weken coronaproof in. 

‘We waren positief en zagen een reguliere Popronde, schouder aan schouder in een zweterige kelder, of bijna bij elkaar op schoot in een intieme koffiezaak zó voor ons, maar helaas mag het nog steeds niet, dus moest er geschakeld worden. De focus verschuift van de horeca naar culturele locaties want daar mogen wel concerten georganiseerd worden, mits zittend en op anderhalve meter afstand van elkaar.’ - aldus Chris Moorman, hoofd communicatie van het festival.


Musicmaker's video-impressie van de Nijmeegse aftrap-avond van Popronde 2019

Met het wegvallen van veel van de vertrouwde horeca-en retail locaties moest de blik verruimd worden. Popronde Nijmegen coördinator Rico Neeter: ‘Waar een deur dichtgaat gaat er vaak ook ergens anders weer een open. Het is natuurlijk ontzettend balen dat je onder deze maatregelen niet terecht kunt bij je vaste podia, maar het biedt ook de mogelijkheid om wat verder buiten het stadscentrum te kijken', aldus Neeter. 

Hij vervolgt: 'Zo kunnen we nu in Brebl en in de gloednieuwe Strandbar Stek bij het Honigcomplex programmeren, en staan er acts in Theater C op de campus van de Radboud Universiteit en in Hubert bij het Goffertpark. Supertoffe locaties met een heel eigen smoel en publiek dat we nu ook bereiken.' 

Nog steeds laagdrempelig maar niet meer gratis.

Ook anders is dat bezoekers een kaartje moeten kopen. Voor 5,- koopt men een passe partout waarmee zoveel optredens kunnen worden bezocht als gewenst. Moorman vertelt: ‘de keuze voor kaartverkoop heeft twee redenen, de eerste is dat Popwaarts alle gages betaalt in dit model, naast alle andere kosten die de stichting maakt moet er natuurlijk ook iets aan inkomsten binnenkomen. De andere reden is dat bezoekers in het ticketsysteem hun route kunnen bepalen, aangezien de locaties beperkte zitplekken hebben weten we wanneer een optreden is volgeboekt. Zo ontstaat er geen rijvorming bij de ingang en houden we ook daar het besmettingsgevaar laag.’ 

Kaarten voor Popronde Nijmegen zijn vanaf vandaag te koop via https://www.popronde.nl/steden/nijmegenzoeken
zoeken