Giants: Herb Deutsch

Synthpionier viert zijn negentigste verjaardag

Muzieknieuws 10-02-2022 09:11

Veel van de sleutelfiguren in de ontwikkeling van synthesizers zijn niet meer onder ons. Herb Deutsch is misschien niet zo'n bekende naam als Bob Moog, Alan Pearlman of Don Buchla, maar was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Moog Modular.

Herb Deutsch wordt vandaag 90 jaar, reden voor de makers van de GIANTS documentaireserie over egendarische pioniers van de elektronische muziek te wijden aan deze relatieve underdog.

De serie GIANTS wordt geproduceerd door Moog Music. De komende afleveringen gaan over Bernie Krause, Suzanne Ciani en Daniel Miller.

Maar wie is dan wel die Herb Deutsch? Deutsch is een Amerikaanse muzikant, uitvinder en hoogleraar. In de jaren 50 van de vorige eeuw helemaal 'into jazz', maar hij had ook oog voor de ontwikkeling van muziek en wat de technologie daarvoor kon betekenen. In het Columbia Princeton Electronic Music Center hoorde Deutsch voor het eerst puur elektronische muziek en hij raakte geobsedeerd door de elektronische composties van Edgar Varese. Om zelf te kunnen experimenteren kocht hij een taperecorder en een oscillator. Vervolgens zag ie een artikel van Bob Moog over het bouwen van een Theremin, waarna hij inderdaad zelf zo'n instrument in elkaar sleutelde. In 1963 ontmoette Deutsch Moog op een beurs en na lange gesprekken ontstond een samenwerking. Moog was vooral een elektrotechnicus zonder veel muzikale bagage, Deutsch was veel meer in tune met componeren en performen en wat muzikanten en componisten nodig hebben, dus dat vulde elkaar perfect aan. Deutsch wees Moog op controleopties die de - op dat moment nog prototypes - Moog Modular nodig had om praktisch en muzikaal bruikbaar te zijn. Deutsch componeerde zijn eerste stuk voor de Moog en deed in 1965 de eerste openbare performance met een productierijpe Moog Modular (met behulp van twee autoaccu's om de juiste spanning op te wekken!). Dankzij zijn inbreng was de Moog veel meer dan een interessant maar exotisch stukje elektronica waarmee je geluid kon maken. Deutsch maakte de Moog Modular tot een performanceinstrument dat afgestemd was op de denkwereld van de componist en de performer.

meer informatie

zoeken
zoeken