Beeld en geluid/ Thunderboom Records WAIVE

AI maakt samples met digitaal erfgoed

Muzieknieuws 30-03-2022 09:22

Dansen in de club op muziek gemaakt door een digitale robot: dat kan vanaf deze zomer. Beeld en Geluid en Stichting Thunderboom Records slaan de handen ineen met WAIVE, een project waarin kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om nieuwe muzikale samples te maken met digitaal erfgoed.

Dankzij WAIVE krijgt materiaal uit het verleden een nieuwe betekenis. Het Mondriaan Fonds ondersteunt de ambities van beide partijen en heeft subsidie toegekend voor WAIVE

Muziek en choreografie

Met de hulp van computerwetenschapper en muzikant Arran Lyon wordt een smart sampler gebouwd die audio-archieven kan omzetten in muzikale samples. Kunstmatige intelligentie beoordeelt de muzikaliteit van geluiden en plaatst deze in een melodieuze volgorde. Dit resulteert in samples die door dj’s kunnen worden gebruikt om muziek mee te maken. Daarnaast wordt er een vj-toepassing ontwikkeld die live choreografieën kan creëren, gebaseerd op visueel archiefmateriaal. 

De technologieën worden gecombineerd en ingezet op events, waarbij zowel muziek als dans wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie. De collectie van Beeld en Geluid dient als bron van het archiefmateriaal. 

Zomer 2022

In de zomer van 2022 zal de toepassing gereed zijn voor gebruik op de dansvloer. De smart sampler zal vervolgens als browser interface openbaar beschikbaar worden gesteld en kan door iedereen worden gebruikt. 

Thunderboom Records ontwikkelt 'responsible' AI-gedreven music tool en robot artiesten. Dat betekent dat ze bedoeld zijn als verrijking van de menselijke creatieve expressie, geen vervanging.

Thunderboom

Beeld en geluid is een organisatie die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht. Daarnaast draagt deze organisatie zorg voor de pers- en mediacollecties in Nederland. Beeld en Geluid is een combinatie van archief en museum over media met een enorme collectie audio- video en printmateriaal.

Beeld en geluid

zoeken
zoeken