RIP Klaus Schulze

Afscheid van een pionier - 4 augustus 1947 – 26 april 2022

Muzieknieuws 28-04-2022 11:05

Afgelopen dinsdag overleed Klaus Schulze. Hij was een van de belangrijkste pioniers van de elektronische muziek als sleutelfiguur in de zgn. 'Berliner Schule', korte tijd als lid van Tangerine Dream, mede-oprichter van Ashra Temple maar vooral als soloartiest.

Eind jaren 60 ontstonden in Duitsland allerlei bands die weinig met blues of pop, laat staan Duitse schlagers van doen hadden; Lange improvisaties, atmosferische moods en afwijkende instrumentatie.

De in 1947 geboren Klaus Schulze begon als slagwerker maar schakelde al snel over naar keyboards, synths en sequencers. In 1972 kwam zijn eerste soloalbum uit dat Irrlicht (dwaallicht) heette. Daar waren nog geen synthesizers op te horen - wel drones, tapes en orgel - maar het vertoonde wel alle kenmerken van wat later als Krautrock en Berliner Schule zou worden aangeduid.

Het was het begin van een enorme - meer dan 60 - hoeveelheid albums en filmscores waarvan we Mirage uit 1977 en het internationaal bijzonder succesvolle Timewind en Moondance willen noemen. Schulze gold als internationaal ikoon van de elektronische muziek en een van de pioneers in het gebruik van (modulaire) synthesizers en sequencers, wat overigens niet wil zeggen dat ie niet met conventionele instrumenten of stemmen werkte.

Schulze wordt wel als een van de vaders van techno gezien (luister naar Body Love), misschien een wat verwrongen beeld - termen als trance en ambient liggen eerder voor de hand - maar zijn muziek is enorm belangrijk geweest voor de ontwikkeling van en de acceptatie van elektronische instrumenten.

Hij zal node gemist worden, maar gelukkig heeft hij in zijn 50-jarige carriére enorm veel prachtige muziek nagelaten.

meer informatie

 

 

 

zoeken
zoeken