Yamaha DX1

Vintage synth voor anderhalve ton

Muzieknieuws 15-07-2022 08:12

Zeldzame synths gaan voor zeer hoge prijzen van de hand, ondanks het feit dat er steeds meer clones komen. Onlangs verscheem een Yamaha DX1 op de markt met een vraagprijs van maar liefst 149.000 euro.

Het gaat hier niet om een analoge rariteit maar om een digitale DX1, een vroege FM synth.

Hij is 32-stemmig, heeft een 73 toetsen keyboard met polyfone aftertouch, rozehouten zijpanelen, plus flink wat regelaars, lampjes en schermen voor programmering. Van deze luxe 'dubbele' DX7 uit 1983 zijn slechts 140 exemplaren gemaakt. Volgens de Nederlandse verkoper is ie in uitmuntende staat en heeft ie zijn tijd voornamelijk in een flightcase doorgebracht. Van DX1's in deze staat van nieuw zijn er maar een handjevol in de wereld. De verkoper laat overigens weten dat de opbrengst volledig naar een NGO (non governmental organisation) gaat, maar om welk liefdadig doel dan staat niet vermeld. Het blijft een enorm bedrag, zeker gezien de prijzen waarvoor andere DX1's van de hand gaan, maar die zien er natuurlijk niet zo gloedjenieuw uit als deze

We kunnen enkel gokken waar het instrument vandaan komt. Kim Oeij is 'appointed representative' maar hij is voorzover mij bekend geen muzikant. Ik dacht even aan Rick van der Linden (o.a. Ekseption) maar die had ooit een Yamaha GX1, ook erg zeldzaam maar dat analoge monster is uit 73. Iemand een idee van wie deze DX1 dan wel afkomstig is?

meer informatie

 

zoeken
zoeken