elasticStage

Verantwoord vinyl

Muzieknieuws 18-08-2022 08:01

Het proces om vinylplaten te maken is eigenlijk al zo'n 60 jaar oud. Er werd in de loop der tijd natuurlijk wel het een en ander verbeterd maar elasticStage gooit het nu over een compleet andere boeg

De productie van vinyl is de laatste jaren flink gegroeid, zodanig dat er momenteel een groot gebrek aan productiecapaciteit heerst, zoals je onlangs nog kon lezen in Interface. Vinylproductie is ook traag en relatief vervuilend, reden zelfs voor Abletonoprichter Robert Henke om een pleidooi voor de uiterst ontrendy cd te houden.

De Britse startup eleasticStage wil nu een nieuwe ontwikkeling starten op het gebied van vinyl. Hun energieeficiënte productiemethode maakt geen gebruik van PVC of schadelijke chemicaliën. Bepaald niet onbelangrijk is dat hun gepatenteerde productieproces op kwalitatief gebied duidelijk beter zou zijn dan de huidige methode met matrijzen en persen. Het is niet een afdruk van een duidenden malen gebruikte matrijs maar steeds een eerste generatie product. Er wordt dus niet meer geperst! Minimale productie is een exemplaar (!), maar er kunnen ook razendsnel grote volumes worden geproduceerd 'on-demand' (incl. hoes en labels), dus zonder de bizar lange wachttijden die momenteel gelden. Dat betekent tevens dat er geen grote dozen met voorraad hoeven te worden opgeslagen in de pakhuizen of onder je bed. Als extra service heeft elasticStage ook een eigen web platform waar elke artiest zijn elasticStage vinyl vanaf de eerste productiedag kunnen verkopen.

De startup heeft recent 3,5 miljoen pond opgehaald en wordt ondersteund door o.m. producers Paul Epworth (Adele, Paul McCartney), Dan Grech-Marguerat (Lana Del Rey, George Ezra, Tom Grennan) en muziekindustrie managers Ryan Walter, Tim Parry en Ed Millet.

Epworth zegt dat dit nieuwe productieproces een aanzienlijk verbetering van de geluidskwaliteit oplevert en dat de platen niet te onderscheiden zijn van de originele mastertape: “There is sharper definition in all frequency ranges without losing any of the vinyl character. “Largely indistinguishable from the original master in blind tests, on a sonic level it brings the vinyl process into the 21st century… It represents an overhaul to the way vinyl will now be created.”

sonicStage is van plan nog dit jaar hun eerste productiecentrum te starten in Londen en zegt dat de prijzen concurrerend zullen zijn met de connventionele productiemethode, zonder kosten vooraf.

Als dat allemaal klopt wordt dit een serieuze doorbraak en mogelijk een oplossing voor het wereldwijde tekort aan grondstoffen en productiecapaciteit voor vinyl.

meer informatie

zoeken
zoeken