Google MusicLM

Revolutie in muziekproductie

Muzieknieuws 01-02-2023 10:24

AI is overal en zal ons leven radikaal op zijn kop zetten. Na alle publiciteit over ChatGPT is er nu MusicLM wat voor een AI revolutie in muziek zal zorgen.

AI is al op allerlei manieren in mixing en compositie doorgedrongen zoals je in onze tweedelige serie over Artificiële Intelligentie kon lezen (Interface 254 en 255). Zeer actueel is ChatGPT dat overal voor headlines – en paniek - zorgt en ook betekenis heeft voor muziek. Je kunt er prima een tekst mee genereren, muziek mee analyseren en zelfs plugins maken, maar echt overtuigend muziekmaken is er niet bij.

In de video’s testen Charles Cornell, Busy Works Beats en Elson de muzikale vermogens van ChatGPT en filosofeert Venus Theory over wat AI zal betekenen voor muziekmaken.

Met het kersverse Google’s MusicLM is er duidelijk meer aanleiding om je als music producer zorgen te maken. Ook hierbij schrijf je in tekst een opdracht voor een muziekje waarna de AI aan het werk gaat. De resultaten zijn soms behoorlijk overtuigend, hoewel er niet echt een hit of meesterwerk bij zit.

Google heeft voor MusicLM naar eigen zeggen 280.000 uren bestaande muziek geanalyseerd en dat is blijkbaar de reden dat MusicLM (nog?) niet toegankelijk is voor het publiek. Een aanzienlijk deel van het geanalyseerde materiaal is namelijk auteursrechtelijk beschermd, en dat betekent dat de output van MusicLM ook beschermd zou kunnen zijn. Er lopen al diverse rechtzaken tegen andere software die tekst en muziek genereren en blijkbaar wil Google dat risico niet lopen.

Op een webpagina op Github kun je een aantal tracks horen die door MusicLM zijn gegenereerd.

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken