aanmelden
Jim Marshall overleden
IM The Father Of Loud
Muzieknieuws 06-04-2012 11:24
Jim Marshall, oprichter van het wereldberoemde Marshall Amplification, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dit werd 5 april bekend gemaakt op de website van het bedrijf, dat dit jaar zijn 50-jarige bestaan viert. De gitaarversterkers van Marshall zijn sinds 1962 niet weg te denken van de internationale podia.

Jim Marshall, ook wel bekend als ‘The Father of Loud’, zette begin jaren '60 zijn eerste winkel op in Hanwell, Londen. Hij verkocht drumspullen, accessoires en gaf drumles. Marshall breidde zijn handel op aandringen van o.a. Pete Townshend en Ritchie Blackmore uit met de verkoop van gitaren en versterkers. Hieruit ontstond het idee voor de eerste Marshall versterker: de JTM 45, waarmee Marshall een goedkoper alternatief voor de dure Amerikaanse Fender versterkers wilde maken.

Met de hulp van reparateur Ken Bran en technicus Dudley Craven werden de eerste stappen gezet in het ontwikkelen van de versterker, die was gebaseerd op de Fender Bassman. Marshall besloot al vroeg in het proces dat de versterker als top moest worden gebouwd, met een losse 4x12 speakerkast met Celestion speakers. In 1965 werd het klassieke Marshall logo voor het eerst gebruikt.

Om de kosten te drukken zocht Marshall naar versterkeronderdelen in Groot-Brittannië. Het gebruik van andere transformators en KT66 in plaats van 6L6 buizen zorgde ervoor dat de versterkers een agressievere sound kregen. Eric Clapton was één van de gitaristen die gecharmeerd was van deze nieuwe sound. Marshall bouwde later een comboversterker voor Clapton genaamd de Bluesbreaker.

Pete Townshend en John Entwistle van The Who (altijd verwikkeld in een volumestrijd op het podium) klopten ook bij Marshall aan. Het resultaat was de 100-watt Marshall Super Lead 1959. In combinatie met twee 4x12 speakerkasten was de Marshall Stack geboren. Jimi Hendrix bestelde een aantal versterkers, waarna Jim Marshall ook direct zijn zaterdaghulp Mitch Mitchell kwijt was. Hij werd de nieuwe drummer van Hendrix.

Met de productie van de Marshall JCM800 in 1981 werd een nieuwe generatie gitaristen aangesproken. Deze versterker, waarmee (nog) meer distortion voort te brengen was, is nog steeds erg populair bij hardrock- en metalbands. In de jaren ’80 begon Marshall ook te experimenteren met transistorversterkers. Hierna werden nog modellen uitgebracht als de JCM900, de DSL en TSL series (samen ook wel bekend als de JCM2000 modellen).

De tegenwoordige catalogus van Marshall omvat onder andere buizen- en transistorversterkers, basversterkers en effectpedalen.

Jim Marshall werd in 2004 opgenomen in de Orde van het Britse Rijk (OBE), een onderscheiding toegekend aan staatsburgers die een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het Verenigd Koninkrijk.

https://www.marshallamps.com

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com