aanmelden
Jack Tramiel, oprichter van Commodore en Atari, overleden
Commodore en Atari held van de jaren '80
Muzieknieuws 13-04-2012 16:06
Jack Tramiel, oprichter van Commodore en later eigenaar van Atari, is zondag 8 april op 83-jarige leeftijd overleden. Hedendaagse muzikanten hebben veel te danken aan Tramiel.

Jack Tramiel (Idek Trzmiel) kwam in 1947 uit Polen naar de VS na een zeer verblijf in Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat hij een tijdje schrijfmachines had gerepareerd richtte hij zijn eigen bedrijf op. Het eerste product, de Commodore Portable Typewriter, evolueerde langzaam tot een computer. In 1982 kwam de Commodore 64 uit die vooral bekend werd bij beginnende muzikanten door zijn trackerprogramma’s waarmee je kon sequencen met 8bit samples en loops.

Begin 1984 verliet Tramiel Commodore om kort daarna een op sterven na dood bedrijf op te kopen: Atari Inc. Een computerspellenproducent, vooral bekend van arcadespel ‘Pong’. In 1985 kwam de ST Computer series (520 ST, 1024 ST, Mega ST…) uit.

In 1990 trekt Jack Tramiel zich terug en schuift één van zijn drie zoons, Sam Tramiel, naar voren als directeur. Toen Sam Tramiel  ziek werd in 1995 kwam Jack Tramiel even terug om uiteindelijk in 1996 Atari aan de firma Jugi Tandon Storage (een fabrikant van harde schijven) te verkopen.

Volgens een van de overleveringen zou Tramiel, toen hij bezig was met  de ontwikkeling van de ST, zijn zonen hebben gevraagd wat tof zou zijn om te hebben op een computer. Een ingebouwde midi-interface, was het antwoord van het kroost. Jack Tramiel had nog geen idee wat het was en wat je er mee kon doen. De ST werd uiteindelijk standaard uitgerust met  een midi-interface: iets wat zorgt voor het jarenlange succes van de machine en de basis legt voor de carrières van talloze muzikanten.

https://www.commodoreusa.net
https://www.atari.com

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com