Yamaha Vocaloid brengt Hide weer tot leven

Muzieknieuws 03-11-2014 10:45

Hide, gitarist/zanger van de Japanse band X Japan overleed in 1998, maar nu heeft Yamaha de stem van deze in Japan legendarische artiest weer tot leven gewekt met hun Vocaloid techniek.

Vocaloid is een software product waarmee je menselijke (zang)stemmen kunt (na)maken. Niet op basis van samples maar met een uitgebreide wiskundige analyse van de karaktertrekken van een stem. De Vocaloid producten - er zijn tientallen variaties van- zijn in het westen nooit heel erg populair geworden, maar in Japan is er een hele cultus rondom ontstaan met allerlei virtuele popsterren zoals Hatsune Miku, inclusief animaties.

Op verzoek van Universal Music Japan heeft Yamaha de stem van Hide geanalyseerd en er een Vocaloid digitale versie van gemaakt. Hiermee maakten ze een vocal voor de onuitgebrachte instrumentale X Japan track 'Co Gall'. Het resultaat wordt in december in Japan uitgebracht.

Of er ook een Hide versie van Vocaloid uitkomt is onduidelijk. Wel lijkt dit een voorbode voor de toekomst; Vocaloid versies van John Lennon, Frank Sinatra, Kurt Cobain, Michael Jackson en de zangeres zonder Naam? En waarom stoppen bij de doden, we doen er meteen Bowie, Robbie Williams, Beyoncé en René Froger bij!

 Vocaloid website

Er is nog geen video van de X Japan/ Hide track maar wel heel veel van Hatsune Miku:

 

 

zoeken
zoeken