aanmelden
Keith Emerson overleden
Muzieknieuws 12-03-2016 15:54
Op 10 maart is keyboardspeler Keith Emerson op 71-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Santa Monica, Florida.

Keith Emerson was een van de bekendste keyboardspelers ter wereld. Hij groeide op in een muzikale famillie en bleek al snel een virtuoos op de piano. Na een paar obscure bands was hij succesvol als keyboardspeler en componist van de 'prog-rock' band 'The Nice'. Ze scoorden een wereldhit met een cover van Bernstein's America uit West Side Story. In The Nice speelde hij piano en Hammond orgel en ontwikkelde een flamboyante stage personality. Zo bewerkte hij zijn Hammond L-100 regelmatig met dolken. Overigens begon de onlangs overleden Lemmy Killminster van Motörhead zijn carriére als roadie bij The Nice.

In 1971 was het over met The Nice ven begon Emerson een band met gitarist/bassist Greg Lake van King Crimson en drummer Carl Palmer van Atomic Rooster; Emerson, Lake and Palmer, kortweg ELP. ELP kende een vliegende start met de single 'Lucky Man', met daarin kenmerkende portamento leadsound, die je in talloze synths als preset tegenkomt. ELP maakte een reeks zeer succesvolle albums en talloze stadiumtours rond de wereld. Ook tijdens die concerten maakte Emerson er altijd een opzienbarende show van. Emerson leende regelmatig van bekende klassieke componisten (Bach, Copland, Bartok) en arrangeerde composities van Moessorgski voor het ELP album 'Pictures at an Exhibition'.

Maar Emerson was natuurlijk vooral bekend vanwege zijn gebruik van de Moog Modular synthesizer. Hij nam zijn zeer uitgebreide Modular set-up - met ribbon controller- gewoon mee op het podium, iets wat vrijwel niemand aandurfde vanwege de kwetsbaarheid en de stemmingsproblemen. Hij had ten tijde van The Nice al eens een Moog geleend voor een concert met de Royal Philharmonic Orchestra, nadat ie erg onder de indruk was geraakt van Walter Carlos' 'Switched on Bach'.  Met het voorschot voor de ELP platendeal kon hij zelf een Moog aanschaffen;.  "It cost a lot of money and it arrived and I excitedly got it out of the box stuck it on the table and thought, 'Wow That's Great! a Moog synthesizer [pause] How do you switch it on?...There were all these leads and stuff, there was no instruction manual."

Hij leerde echter snel omgaan met zijn 'Monster-Moog', die 250 kg woog, drie meter hoog was en waarvoor vier roadies moesten worden ingehuurd. Emerson had ook regelmatig contact met Robert Moog voor modificaties en hij was een van de eersten die nieuwe modellen uit mocht proberen zoals prototypes van de Polymoog en de Taurus. Later gebruikte hij ook ander merken synths als de Yamaha GX-1 en diverse Korg synths uit de PS serie.

Na 1990, het einde van ELP, trad hij nog regelmatig op met diverse gelegenheidsbands en concerten. Zijn laatste album, The Three Fates Project' kwam in 2012 uit.

Emerson was ook vaak te vinden op de jaarlijkse NAMM-show. Bovenstaande foto werd door Jean-Louis Gayet van Interface twee maanden geleden nog op de NAMM gemaakt.

Over de doodsoorzaak is nog niets officieel naar buiten gebracht, maar het gerucht gaat dat het zelfmoord was.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com