aanmelden
Superbooth 17 verslag
Opvallend veel nieuwtjes
Muzieknieuws 21-04-2017 17:17
Superbooth in Berlijn, dat plaatsvond 20-22 april 2017, heeft opvallend veel nieuwtjes opgeleverd. Niet alleen op het gebied van analoge synths overigens, ook software en zelfs een audio interface werden gepresenteerd.

Nietemin zijn de synths natuurlijk het meest opwindend; voor het eerst was bijvoorbeeld de Behringer Minimoog kloon te beluisteren, de Digitakt van Elektron maakte zijn debuut, en er waren maar liefst twee nieuwe synths van Novation, een delay van Eventide en zelfs een nieuwe Yamaha Motif-variant te zien!

Op deze pagina presenteren we een selectie uit het aanbod, in Interface 209 (juni 2017) kun je het hele verslag lezen.

Behringer


Behringer is een nieuwkomer in synthesizerland, maar ze hebben grootse plannen. Tijdens Superbooth toonde Behringer drie nieuwe synths. De minst verassende is de moduleversie van de DeepMind, de DeepMind 12 Desktop. Die is afgezien van het keyboard identiek aan de toetsenversie en kost $ 899,-.

Verder zagen we de DeepMind 6, inderdaad een zesstemmige versie van de 12 met 37 toetsen en verder identiek afgezien van de WLAN interface. DeepMind 6 gaat 699 Dollar kosten.

Van de veelbesproken Behringer D-Synth was voor het eerst een prototype te zien en te horen. Deze tabletop kloon van een Minimoog D moet $ 400,- excl. btw gaan kosten. De opbouw is bekend; een monosynth met drie oscillatoren waarvan een ook als lfo kan dienen, een mixer met noise en externe audio input, low-cut filter - bij de D-Synth omschakelbaar naar high-pass - met ADS envelope en diverse CV connectors, o.a. voor osc 1 en filter. Je kunt de module bespelen via midi in (er is ook een thru) en de usb aansluiting. Trouwens volgens de geruchten is Behringer bezig met de ARP 2600 en de OSCar. Ook de naam Oberheim is gevallen...

Meer info

Doepfer

 


Bij de modulair-veteranen van Doepfer waren verschillende nieuwe Eurorack modules te zien zoals de quad VCO A111-4 met drie golfvormen en een bereik van 10 octaven, de A-190-5 midi/usb interface met vier cv outputs, de micro keyboards A-173-1 en 2 en een 4 in 2 uit mini stereomixer die A-138s heet. Catchy namen zijn duidelijk nooit het sterkste punt van Doepfer geweest! Daarnaast was het hele verdere Doepfer repertoire te bewonderen, waaronder een aantal items die als prototype op de NAMM te zien waren zoals de CV performance mixers A-135-4

Meer info

This is Not Rocket Science

Het Nederlandse TINRS toonde vier Eurorack modules en ze zijn in elk geval creatiever met namen dan Doepfer!

Tuesday is een 'procedural' sequencer, Wobbler is een lfo die zeer complexe golfvormen kan voortbrengen dankzij een 'twangable resonator'. Dan is er de Edgecutter, een envelope generator met een 'highly visual' user-interface en de BigFish, een complete monofone synth

Meer info

Soulsby Synthesizers

 


 

Nieuw bij Soulsby zijn de AT-ARP en de Oscidrum. AT-ARP is gebaseerd op het algoritme van de Atmegatron arpeggiator. Hij heeft 16 patronen plus 16 user slots, midi in, 2 x CV en clock inputs en een CV output.

Oscidrum is drumbox software voor de Oscitron, met acht 8 bit, 11 kHz samples en zestien staps sequencer. Momenteel worden twee soundbanks meegeleverd, maar dat worden er meer in de toekomst.

Meer info

Novation

Novation kennen we vooral van de controllers, maar ze maken ook diverse synths als de Bass Station II en de MiniNova. Daar zijn er nu twee bijgekomen met de Circuit Mono Station en de Peak.

Circuit Mono Station is een monofone synth/sequencer, gebaseerd op de pads en sequencer van de Circuit groove box. Er zijn drie sequencesporen waarvan een voor modulatie, die je met de aanslaggevoelige pads programmeert en twee analoge synhs, gebaseerd op de Bass Station II. Behalve audo in en out, heeft ie midi in/out/thru plus gate, twee x CV out en Clock I/O. De synths programmeer je met de knoppen bovenaan, waarbij je de beschikking hebt over een multimode filter met resonantie en een distortion.

Peak is een achtstemmige analoge tabletop synthmodule met drie Oxford oscillators per stem en verder een multimode filter, twee lfo's en envelopes, chorus, delay en reverb. Op drie punten in het signaalpad kun je de distortion inzetten. Het signaalpad is grotendeels analoog, maar de oscillatoren maken gebruik van 17 wavetables en NCO's . Chris Hugett, ontwerper van de Bass Station en de legendarische OSCar synth adviseerde bij de architectuur van de Peak. Behalve stereo outputs heeft Peak midi in/out/thru, usb en een cv input voor modulatie.

meer info

Eowave

 


 

Quadrantid Swarm heet de nieuwe synth van Eowave. Deze bevat een monofone digitale synth, gericht op percussie, een analoog filter, 8 golfvormen voor modulatie en een ingebouwde veergalm. De acht touchkeys kun je gebruiken als toetsenbord of voor de achtstaps sequencer. De bovenkant is bezaaid met knopjes en connectors, maar waar die voor dienen is niet helemaal duidelijk. Het gaat dan ook om een prototype.

Meer info

Yamaha

 


Inderdaad ook Yamaha is aanwezig en ze presenteerden de MX88. Dit topmodel uit de MX serie eheeft een weighted 88 toetsen keyboard. Voor de sounds wordt de Motif engine gebruikt met 1000 sounds waaronder een vleugelpiano. Er is een usb aansluiting voor midi en audio en je kunt je daw met de MX88 bedienen. Met behulp van de FM Essential iOS app levert de MX88 ook vier operator fm sounds. De prijs zal 1189 Euro bedragen.

meer info

Jomox

 


Bij Jomox was de Alpha Base te zien, de opvolger van de XBASE888 en 999 drummachines. Volgens Jomox levert ie nog meer druk alsde XBASE. De kick en de snare zijn analoog met lfo, pitch envelope en metal noise. Voor de andere zes stemmen – 2 x hihat, clap, rim, crash en ride - worden samples gebruikt maar wel met analoge multimode filters en vca's. Dan zijn er nog twee Xsample kanalen waarvoor je je eigen samples (max 4 seconden) kunt laden en een zesstemmige vier-operator FM-synth als elfde instrument. Die synth kun je ook via een midikeyboard bespelen. Behalve een stereo uitgang heeft de Alpha Base acht gebalanceerde individuele outputs, een stereo input voor sampling, midi in/out/thru en usb midi. De midi in en out kunnen ook voor DIN-sync worden gebruikt. Verwachte prijs is 1700 Euro

meer info

Winter Modular

 


 

 

Eloquencer is een Eurorack sequencer volgens het 'Controlled Chance' recept. Hij heeft acht sporen, elk met een CV en gate output. CV, gate, gate lenghth en ratcheting kun je op diverse manieren randomisen, maar verschillende parameters kunnen ook middels de twee CV inputs bestuurd worden voor extra variatie. Programmeren kan via de zestien verlichte knoppen en de matrix, verdere instellingen zijn afleesbaar in het OLED display. Hij kost € 550,-

Meer info

U-he

 


 

Het is niet enkel hardware op de Superbooth, zo presenteerde U-he de nieuwe Repro-5 plug-in synthesizer. Het enige verschil met de eerder dit jaar geintroduceerde Repro-1 is dat ie polyfoon is. Verder is het natuurlijk een softwareversie van de Sequential Circuits Prophet 5. De modulatieafdeling is veranderd, de sequencer en arpeggiator zijn verdwenen en Repro-5 heeft unison. Verder is er een aparte pagina waar je allerlei extra parameters vindt, waaronder de mogelijkheid om voor andere filters te kiezen en er is een behoorlijk uitgebreide effectenafdeling. Nog niet alle details staan vast, maar binnen een mand of twee zou ie op de markt moeten komen.

Meer info

Elektron

 

De Digitakt was al te zien op de NAMM, maar nu konden we hem ook daadwerkelijk horen. Het is een achtsporen digitale drummachine/sampler waarin jej e eigen (drum)sounds kunt sampelen of laden en deze vervolgens achtspoors sequencen. Daarnaast zijn er nog acht miditracks in de ingebouwde sequencer. Elke audiotrack heeft een digitaal multi-mode filter, distortion en een lfo. Delay en reverb effecten zijn aanwezig en met 64 MB sample geheugen en een 1GB + drive kun je aardig wat drumsounds kwijt. Het apparaat wordt geleverd met een flinke collectie aan sounds. De Digitakt heeft stereo inputs en stereo gebalanceerde jack outputs, midi in/out/thru en een usb 2.0 aansluiting. Overbridge wordt ondersteund, net als een syncsignaal voor oudere drummachines.

Meer info

MFB 

 


 

Nieuw bij MFB is de Dominion Club, een speciale compacte versie van deze tabletop monosynth/sequencer met twee analoge en een digitale oscillator plus uitgebreide morphing opties voor o.m het filter en de golfvorm. Verder zijn er twee suboscillatoren en alle knopbewegingen kun je realtime of step time opnemen over een langte van 8 maten met de ingebouwde sequencer. Hij heeft midi in, thru- en outputs, usb midi en gaat zo'n 500 Euro kosten.

 

Ook nieuw is de Nanozwerg Pro Eurorack, een Eurorackversie van deze analoge monosynth met vier golfvormen en een suboscillator of noisegenerator. Het 12 dB filter kan als low, high of bandpassfilter worden gebruikt. Verder twee envelopes, een morphing waveform lfo, een CV controlleable delay, midi en veel CV/gate aansluitingen. Hij gaat 250 Euro kosten.

meer info

Curetronic

 


 

Een leuk idee is de Specht S 07, een naam die niet voor niets is gekozen want deze synth reageert op geklop, dat via een piëzo element als trigger voor de ingebouwde synth fungeert. De basis is een ruis/sinus/blokgolf generator met een envelope, toonhoogteregelaar en iets dat Form heet. De Specht heeft gelukkig ook midi in en diverse CV in- en outputs.

meer info

Sherman

 


 

De Sherman Filterbank heeft al heel wat gedaantes aangenomen o.m. onder het Rodeq label, maar nieuw is de compacte versie van dit hardware standalone filter; Filterbank 2 Compact. Van binnen is ie vrijwel identiek aan de bestaande Filterbank 2, maar veel makkelijker mee te nemen. Hij heeft low-pass, high-pass en band-pass filters met envelope die je serieel of parallel kunt gebruiken. Behalve audio in- en outputs en midi connectors heeft ie een FM input voor de filters, VCA overdrive met AR envelope en een ring modulator input

meer info

Eventide

 


 

Een merk als Eventide zou je misschien niet snel verwachten op Superbooth, maar ook zij storten zich in het analoge avontuur met de E-500 Dit is een Eurorack apparaat gebaseerd op een digitale delay, maar dan met analoge filters, in- en outputs en drive. De maximale delaytijd is 1 minuut, het low-pass filter heeft feedback, er is een killswitch en een mix regelaar. Behalve audio in- en outputs zijn er 10 connectors voor controlesignalen.

meer info

Syntonovo

Nederland heeft niet echt een grote traditie als het op het bouwen van synthesizers aankomt, maar in de jaren 80 was Synton een merk dat internationaal indruk maakte met hun vocoders en de Fenix en modular synthesizers. Synton-oprichter Felix Visser is een nieuw bedrijf gestart dat Syntonovo heet. Zij toonden een zeer vroeg prototype van een synth die PoP Analog heet. Heel apart is het toetsenbord dat behalve voor verticale bewegingen ook voor horizontale bewegingen gevoelig is, dus door je vinger van links naar rechts te bewegen wordt een extra controlesignaal opgewekt. Verder kun je door van voor naar achter op de toets te bewegen nog een parameter besturen. Eigenlijk precies wat je met de keypad op de Syrinx indertijd kon doen. Voorlopig zal dit allemaal nog niet tot een concreet product leiden. Mogelijk dat zowel de complete synth als het toetsenbord op zich verder ontwikkeld gaan worden.

meer info

Bastl 

 


 

Bastl presenteerde Thyme, een 'sequenceable robot operated digital tape recorder'. Het concept is dat van een tapedelay, maar dan met gebruikmaking van alle voordelen en bijverschijnselen van digitale technieken. Er zijn negen parameters waaronder feedback, filters en tapespeed. Die vertonen allemaal smakelijke artefacten en kunnen worden gemoduleerd door een modulatiebron die robot heet. Moduleren kan trouwens ook via de CV inputs.

meer info

Presonus 

 

 

Dat Superbooth onderhand meer is dan een verzameling van analoog freaks, blijkt onder meer uit de aanwezigheid van Presonus. In Berlijn was de wereldpremiére van de Quantum Thunderbolt audio interface. Deze heeft twee Thunderbolt aansluitingen en er wordt een zeer lage latency beloofd. De driver is echter nog niet klaar dus een exacte waarde is nog niet bekend. Quatum heeft 8 in- en outputs plus 2 main outs, 8 preamps, clock in/out, midi in/out en diverse digitale connectors. Toch is het niet helemaal toevallig dat ie op Superbooth te zien was want de line outs kun je als CV/gate outputs voor externe synths gebruiken. Als prijs wordt 1290 Dollar genoemd.

meer info

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com