aanmelden
sampling en clearance
automatisch sample clearance van Tracklib
Muzieknieuws 05-03-2019 09:25
Moderne muziek zonder samples is bijna niet meet denkbaar. Hiphop, RnB maar ook andere stijlen gebruiken vaak stukjes uit reeds bestaande muziek, maar dat moet dan wel officieel geregeld worden!

Op de site Music samples trough time kun je grafiekjes vinden van hoeveel tracks samples gebruiken en hoeveel tracks gesampled zijn. Over de periode 1910 tot 2010 zie je een grafiek van beide categorieën die je kunt specificeren naar een van 10 muziekstijlen.

Iets meer informatie biedt Whosampled 

Dit is een app die niet alleen een liedje kan herkennen maar ook vertelt welke samples van andere songs erin zijn gebruikt. Verder zie je welke remixes er zijn en wie dit liedje gecovered heeft. WhoSampled gebruikt hiervoor een eigen 'crowdsourced' database, waarin de afgelopen tien jaar een enorme collectie aan samples, remixes en cover versies zijn verzameld, een half miljoen liedjes volgens de ontwikkelaars. 

De basisversie van WhoSampled (iOS en Android) kost € 4,49, De Track Identification feature kost $ 9,99 per jaar.

Nu is het clearen van samples een knap complex proces, maar als je een song met samples uit andere tracks openbaar maakt dan kom je daar niet omheen.

Het Zweedse Tracklib biedt daarvoor een handige oplossing. Deze on-line database bevat duizenden tracks die je kunt doorzoeken. Onder meer veel oude soul en funk natuurlijk van bekende en minder bekende artiesten. Ik neem aan dat Tracklib met de oorspronkelijke rechthouders regelingen heeft getroffen.

Als je iets vind wat je de moeite waard vind kun je voor $ 1,99 daarvan een wavebestand downloaden. Ga je daar daadwerkelijk iets uit gebruiken dien je een sample license aan te vragen. Daarvoor zijn er 3 categorieën; 50, 500 en 2500 Dollar per license. Dat is echter slechts een voorschot. Afhankelijk van hoveel je van het origineel sampled, dien je een percentage van de opbrengst het door jouw gemaakte liedje af te dragen. Ook hier variëren de percentages van 2% tot 50%. je hoeft dan echter niet zelf de rechthebbenden op te sporen en een regeling met ze te treffen.

Tracklib wordt endorsed door producers als Statik Selektah, Erick Sermon, Prince Paul en Questlove

Voor verdere toelichting zie de TrackLib site

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com