Telefooneffect voor doe-het-zelvers

Bouw een oude telefoon om tot twee mics

Muzieknieuws 08-02-2021 11:03

De 'telefoonstem' is een effect dat niet weg te denken is uit de muziek. We hebben het dan over een ouderwetse, analoge telefoon met een draadje die de typische lo-fi-klank levert

YouTuber Ryan Mobitz laat in deze video zien hoe je de handset van een ouderwetse telefoon om kunt bouwen tot lo-fi mic. Het aardige is dat je behalve de oorspronkelijke carbon mic ook het luidsprekertje in de hoorn als microfoon kunt gebruiken.Voor het omschakelen wordt een schakelaartje ingebouwd.

Je hebt behalve de hoorn van een oude handset, zoals de befaamde grijze PTT T65 – ligt misschien op zolder of anders in een tweedehandswinkeltje –, een weerstand (6k8 (6.8K) ohm), een 1uF condensator, een DP/DT schakelaar, een XLR connector en een 600:600 trafo nodig. Voor de carbon mic moet je 48 Volt fantoomvoeding gebruiken. Uiteraard moet er ook het een en ander gesoldeerd worden. In de video hoor je het dat klinkt en dat is ietsje minder lo-fi dan je zou denken omdat het signaal natuurlijk niet door alle kabels, switches en trafo's van het conventionele telefoonnet gaat.

Het idee is overigens oorspronkelijk afkomstig van Godfried-Willem Raes

 

zoeken
zoeken