Malcolm Cecil 1937-2021

Invloedrijke producer/synthprogrammer op 84-jarige leeftijd overleden

Muzieknieuws 29-03-2021 10:32

Niet iedereen kent Malcom Cecil, maar als bedenker van TONTO en als programmer/producer speelde hij een belangrijke rol in de elektronische- en popmuziek.

Engelsman Malcolm Cecil begon als bassist in jazz- en bluesbands, maar nadat hij naar de VS verhuisde begon hij een langdurige samenwerking met Robert Margouleff in TONTO.

Ze begonnen met een Moog Series IIIc modular, maar besloten het meest uitgebreide modulaire synthsysteem ter wereld te bouwen. Het resultaat was het gigantische TONTO, The Original New Timbral Orchestra, samengesteld uit modules van diverse merken, Moog, ARP, Oberheim, Serge en anderen.

Onder de naam 'Tonto's Expanding Head Band' brachten ze in 1971 het instrumentale album Zero Time uit, een van de eerste serieus te nemen elektronische albums. In de jaren 70 begonnen ze zich steeds meer op produceren toe te leggen met artiesten als The Isley Brothers, Richie Havens, Billy Preston, The Doobie Brothers, Steve Hillage en Weather Report . Margouleff en Cecil werden vooral bekend vanwege hun samenwerking met Stevie Wonder, die ze met synthesizers kennis lieten maken.

Op vier van zijn albums Music of My Mind, Talking Book, Innervisions and Fulfillingness’ First Finale, werkten ze samen met Wonder die veel gebruik maakte van door Cecil en Margouleff geprogrammeerde sounds uit TONTO. Daarna werd het stiller rond Cecil en Tonto, maar met de analoge revival groeide ook de belangstelling voor hun werk, bijvoorbeeld op de ADE in 2019. Het originele TONTO-systeem is helemaal tiptop gerestaureerd en staat nu in het Canadese National Music Centre in To(ro)nto, niet helemaal toevallig natuurlijk!

 

 

 

zoeken
zoeken