Kraftwerk The Man Machine

Met Doctor Mix diep in de groef

Muzieknieuws 01-08-2022 08:26

Er zijn veel 'sleutelalbums' als het om elektronische muziek gaat. Kraftwerk's 'The Man Machine' hoort daar absoluut bij. Doctor Mix gaat op zoek naar de essentie van Kraftwerk in een gepassioneerde video.

Tussen alle YouTubemakers die nieuwe en oude synths testen en demonstreren en befaamde platen ontleden neemt Claudio Passavanti alias Doctor Mix wat mij betreft een unieke plaats in. Hij is weliswaar soms misschien wat overenthousiast - wellicht vanwege zijn Italiaanse roots - maar hij is oprechter, spontaner, getalenteerder en grappiger dan de meeste andere gemaakte of zelfs saaie mede-analysten. En hij weet behalve enorm veel van synth- en mixtechniek ook alles over muziektheorie.

Met zijn - zoals gebruikelijk zeer professioneel gemaakte - video over Kraftwerk's Man Machine weet hij zichzelf te overtreffen. In deze 40 minuten video over The Man Maschine - aka Die mensch maschine - gaat ie in op het muzikale tijdsbeeld, de achterliggende akkoordenstructuur, voegt jazzy Fender akkoorden toe, analyseert sounds en sequences en zoekt tot diep in de groef - letterlijk - naar de essentie van deze baanbrekende Duitse elektronische band. Een zeer onderhoudende en onthullende analyse van een echte fan van elektronica. Ik heb er met volle teugen van genoten en ondertussen ook het een en ander opgestoken.

Topklasse dus en ook zijn andere video's, vaak over specifieke synths, mixtechniken en compositie, zijn absoluut de moeite waard.

behalve analyst is Doctor Mix ook pianist, keyboardspeler en stichter van de Doctor Mix online masteringservice

 

zoeken
zoeken