aanmelden
Eerste verdiepingen muzyQ geopend
Nieuw Amsterdams centrum wil muziek laten bloeien
Muzieknieuws 19-06-2009 18:13
Vanaf 31 mei kunnen muzikanten die willen repeteren terecht in een nieuw, groots opgezet muziekmakerscentrum in Amsterdam-Oost. Het heet muzyQ en ook al zijn voorlopig alleen de begane grond en de verdieping daaronder beschikbaar, het biedt nu al veertig repetitieruimtes, stuk voor stuk zogenaamde doos-in-doos-constructies.Zwevende vloeren, uitgekiende klimaatcontrole, alle mogelijke vormen van isolatie en listig geplaatste akoestische panelen zorgen bieden pop- en rockbands in muzyQ ideale werkomstandigheden.

In de drie hogere verdiepingen die momenteel worden afgewerkt bevinden zich nog eens veertig repetitieruimtes, bedoeld voor akoestische ensembles, fanfares, koren en orkesten. Zelfs een musicalgezelschap zal er terecht kunnen. "Je zit als strijkkwartet niet naast een rockband want het is een ander akoestisch departement. Maar je komt elkaar wel tegen in een openbare ruimte", aldus Robin Lemmers, voorzitter van muzyQ-ontwikkelaar Stichting Orfeos Studio en voorheen werkzaam bij Muziekcentrum De IJsbreker (Amsterdam), Stadsgehoorzaal Leiden en Wereldculturencentrum RASA (Utrecht).

Lemmers constateerde dat de repetitiefaciliteiten en werkplekken voor muzikanten en muziekgerelateerde beroepen steeds meer in het gedrang komen binnen de stadsontwikkeling. Dat verklaart de gedachte achter de diverse "akoestische bandbreedtes" binnen muzyQ: "Het aanbod van ruimtes en faciliteiten in grote steden, of het om pop en rock gaat of om jazz, koormuziek of klassiek, is zeer versnipperd. Je ziet allemaal verschillende netwerken - Amsterdam is hierin een schoolvoorbeeld - en de huisvesting van al die muziek neemt in al zijn variatie in rap tempo af. De stad droogt muzikaal uit, zeg maar. Dat is de belangrijkste reden dat wij ons gebouw niet naar een bepaalde sfeer of een bepaalde stijl muziek hebben toegetrokken, maar het hebben onderverdeeld in een paar akoestische omgevingsvarianten. Dat zorgt meteen voor een heel afwijkend ontwerp, want als je een ruimte groter maakt, maak je hem ook hoger. muzyQ bestaat eigenlijk uit een rare stapeling van dozen."

Geen verdieping in het zeldzaam doelmatige en energiezuinige gebouw is daarom even hoog. Het bovengrondse deel is bovendien opgetrokken rond een grote en een kleine zaal die het hart van het gebouw vormen en die zijn bedoeld voor presentaties en uitvoeringen. Bovenin het gebouw worden geluidsstudio's en werkruimtes voor componisten en solisten ingericht. Per verdieping is er een servicebalie en op de begane grond is een apart toegankelijk educatiecentrum voorzien. Opslagruimte is al net zo gevarieerd als de ruimtes zelf, van een flinke locker tot hokken waar een complete backline in past. Maar je kunt de repetitieruimtes natuurlijk boeken mét backline, tegen de gangbare prijzen. Vooralsnog kan dat telefonisch, maar binnen afzienbare tijd zal dit ook online mogelijk zijn.

muzyQ is van zondag tot en met donderdag van 10:00 tot 01:00 uur geopend en vrijdag en zaterdag tot 02:00 uur. Voor meer info: www.muzyq.com
Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com