aanmelden
Dave Grohl film over Sound City studio
De Neve 8028 mixer als katalysator van interssant filmproject
xtra 01-03-2013 13:02
Wat betekent een studio voor de sound, feel en hitpotentie van albums? Dat is de centrale vraag in de film die Dave Grohl maakte over de Sound City studio, geboortegrond van talloze hitalbums, waaronder zijn eigen Nirvana - Nevermind. De meer dan anderhalf uur durende film is een ode aan de analoge, enigszins chaotisch georganiseerde studio, in een afgelegen gebied van L.A., waar je niet dood gevonden wil worden.

Sinds Sound City opende in 1969, heeft de studio een grote aantrekkingskracht op inmiddels legendarische bands en artiesten gehad; van de Red Hot Chili Peppers tot Neil Young, van Foo Fighters tot Tool. Allemaal wilden ze dat specifieke Sound City- geluid, met een Neve 8028 mengtafel en een opnameruimte met een bijzondere akoestiek als geheime wapens. De studio is inmiddels gesloten, maar Grohl heeft de mixer gered: ‘Toen ze me de board wilden verkopen besloot ik een korte film over de studio te maken als een tribute. Maar dat project is dus een beetje uit de hand gelopen.’

De film is een ode aan analoog opnemen. Grohl sprak met talloze producers, engineers en muzikanten die in de studio hebben gewerkt. Stuk voor stuk hemelen ze sfeer en sound van de studio op. In typisch Amerikaanse documentairestijl komen ze een voor een aan het woord: Tom Petty, John Fogerty, Rick Springfield, Taylor Hawkins, Lars Ulrich, Vinny Appice, Jim Keltner, Rick Rubin, Butch Vig, Keith Olsen, Jim Scott, Joe Barresi. 

Bekijk hier de trailer.


 

Hilarisch is het moment waarop Trent Reznor van de Nine Inch Nails vertelt hoe de eerste digitale schreden op opnameterrein werden gezet: ‘Om één noot recht te trekken moesten ze vier uur renderen…’ Mooi is ook het fragment waar Jim Keltner vertelt over de eerste Linn drummachine, waarvoor hij de samples verzorgde.

Bekijk hier een fragment uit de film waarin producer Butch Vig wegmijmert naar zijn vroegste muzikale herinneringen. Butch is o.a. de producer van het legendarische Nirvana album Nevermind.


Sound City is een prachtig document, waarin een veelomvattende schets wordt gegeven van een studioscene- en sound die voor veel legendarische albums heeft gezorgd. De film zit boordevol hilarische verhalen, en af en toe fraaie beelden. Naar het einde toe van de één uur en drie kwartier raak je wel verzadigd van alle manieren waarop - typisch Amerikaans - alle onprettige of lastige zaken opeens tot sleutel van succes gemaakt worden en wil je dat de ophemeling af en toe stopt, maar op dat moment gaat Grohl ook wel over op muziek maken. Hij nodigde al die sterren niet alleen uit voor 'het interview' maar hij formeerde ook een band met muzieklegendes als Steve Nicks en Paul McCartney. Hij maakte zelfs een album met zijn Sound City gasten, dat binnenkort uitkomt. En is van plan een tour te organiseren. We zijn benieuwd wie Grohl gaat meenemen!     

De film is in HD-kwaliteit te downloaden voor slechts $ 12,99. 

Tien legendarische albums opgenomen in Sound City
Het is maar een selectie, maar wat voor een…

After the Gold Rush (1970)
Neil Young

Rumours (1977)
Fleetwood Mac

Holy Diver (1983)
Dio

Nevermind (1991)
Nirvana

Rage Against The Machine (1992)
Rage Against The Machine

Undertow (1993)
Tool

Unchained (1996)
Johnny Cash

Pinkerton (1996)
Weezer

Queens of the Stone Age (1998)
Queens of the Stone Age

Iowa (2001)
Slipknot

In dit laatste fragment zien we Rick Ruben, door MTV uitgeroepen tot "de belangrijkste producer van de laatste 20 jaar" en in 2007 door TIME Magazine opgenomen in de top 100 lijst van meest invloedrijke mensen op aarde.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com