aanmelden
Tin Men and the Telephone bieden unieke live-interactie
Prachtige presentatie van Appjenou?! in het Bimhuis
xtra 20-10-2013 07:10
Tin Men and the Telephone ontwierp een app vol interactieve muziekbeleving en financierde hem middels een crowdfunded project op Voor de Kunst. Geslaagd? Absoluut! Leuk? Heel leuk! Appjenou?! heet de app, die gratis te downloaden is in Apple’s App Store. Op 26 september werd hij ten doop gehouden in een goed gevuld Bimhuis in Amsterdam.

door Mark van Schaick (tekst en foto's)

Voorzover dat nog niet was gebeurd kon het publiek de app downloaden en zich met een gebruikersnaam voor de sessie aanmelden, waarna het trio Tony Roe (piano, elektronica), Lucas Dols (elektrische contrabas) en Bobby Petrov (drums) al snel overging tot interactie. Bij elke gespeelde track werd via de Remote-functie in de app gelegenheid geboden om invloed uit te oefenen op de gespeelde muziek. Stemmen voor piano-, bas- of drumsolo’s, bijvoorbeeld, of voor de sfeer waarin een stuk gespeeld moest worden. De humor in de composities en de open, ongedwongen presentatie van de muzikanten maakte dit al tot een uiterst vermakelijke bezigheid, en daarnaast werd er ook nog eens geweldig gemusiceerd. Roe kreeg de zaal doodstil toen hij een verstild pianostuk speelde waarbij bepaalde toetsaanslagen via pushberichten tonen triggerden in de iPhones van de aanwezigen. Zo kreeg de muziek een sprookjesachtig 3D-karakter, en oogstte Roe, die overigens het optreden opdroeg aan de in augustus overleden Kris Goessens, zijn voormalige pianodocent aan het Conservatorium van Amsterdam, met recht een groot applaus.

Associëren
Enkele ideeën voor publieksparticipatie bleken iets te hoog gegrepen, hetzij voor de capaciteiten van de computerset-up, hetzij voor het voorstellingsvermogen van het publiek. Dit leidde evengoed tot hilariteit, en de gelukkige winnares van een nogal abstract wedstrijdje associëren - met 12 jaar tevens de jongste bezoeker van de avond - mocht tot slot in een spannend, drum & bass-achtig stuk de dynamiek van elke muzikant sturen met drie sliders op haar iPhone.

Naast deze door live-interactie gedreven muziekstukken speelde Tin Men and the Telephone composities die strak gekoppeld waren aan de geprojecteerde videobeelden.

Download de app
Alle stukken zijn nu óf binnenkort terug te vinden in Appjenou?!, en zijn op hun beurt dan weer aan te passen of om te bouwen. Een gedenkwaardige avond, kortom - zij het alleen voor degenen met een iOS-apparaat. Maar, zo beloofde Roe na de toegift en met een hoopvolle blik op zijn technische crew, aan een Androidversie wordt gewerkt…

Download de app voor iPhone en iPad hier.  

Bekijk hier de promovideo van de app.. 
 

En een korte impressie van hun app-presentatie in het Bimhuis in Amsterdam

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com